Anneke Tel-de Vos: ‘Ik vaar op mijn eigen kompas’

HEERENVEEN - Voor het project Heldinnen van ’t Veen nomineerden Heerenveners hun persoonlijke heldin. De tien gekozen heldinnen komen aan bod in de Heerenveense Courant. Deze week: Anneke Tel-de Vos.

Carin van Raaij nomineerde Anneke Tel-de Vos. Ze noemt haar een hartelijke en invoelende vrouw, die begaan is met de mensen om haar heen. ,,Anneke heeft kinderopvang het Hummelhûs opgezet, een fantastische opvangplek voor kinderen. Daarnaast is de natuurtuin ontstaan met regionale, duurzame producten”, aldus Carin. Ze vindt Anneke een voorbeeld voor veel vrouwen omdat ze lef heeft en haar eigen koers volgt. We ontmoeten Anneke bij het natuurzwembad van Jubbega.

Wie is jouw heldin?

,,Mata Hari. Ze had het lef om op de voorgrond te treden en ze ging door, ook al kreeg ze negatieve reacties. Ze bleef trouw aan zichzelf, dat voel ik bij haar heel sterk.”

Avontuur

,,Het Hummelhûs is dertien jaar geleden ontstaan. Ik werkte als technisch adviseur en trainer en mijn man had een boerenbedrijf. Onze zoon ging naar de kinderopvang in het dorp, maar die ging dicht. Daar kwam bij dat wij een bedrijfsbestemming zochten voor de boerderij waar we woonden, zodat we deze op konden knappen. Mijn man en ik zijn vervolgens samen met zijn broer en diens vrouw kinderdagverblijf het Hummelhûs gestart. We hadden zelf kinderen en ik heb een pedagogische achtergrond, waardoor het voor mij niet als een grote stap voelde. Later zijn de zorgboerderij, de natuurtuin en de dagbesteding erbij gekomen. Je moet een goede visie hebben over hoe je het beste uit een kind haalt, hoe je het beste uit de medewerkers haalt en hoe je het beste uit jezelf haalt. En dat hebben we gedaan.”

Wat is jullie visie?

,,We vinden het belangrijk dat kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. We stimuleren de oorspronkelijke creativiteit door bijvoorbeeld geen kleurplaten aan te bieden, maar een leeg vel papier. Buiten hebben we geen plastic speeltoestellen maar heuvels en bosjes. Zodat een kind een steen op kan tillen en kan ontdekken dat daar wormen of pissebedden onder liggen. Een kind kan zich het beste ontplooien als je bij de natuur aansluit, blijkt uit onderzoek. Overprikkelde kinderen komen bij ons op de zorgboerderij tot rust en weer in contact met hun lijf. Pas dan kunnen ze de volgende stap maken in hun ontwikkeling. De basis is zo belangrijk.”

Waar haal je de moed en kracht vandaan om door te gaan?

,,Ik kom uit een arbeidersgezin uit Jubbega, een dorp waar vroeger grote armoede was. Mijn voorouders hebben hier in veenhutten gewoond en turf afgegraven. Jullie project heet Heldinnen van ’t Veen, en ja, ik kom echt ‘van ’t Veen’! Het zijn mijn roots. De arbeiders werkten altijd hard om vooruit te komen en dat zit als het ware in mijn genen. Mijn kracht komt daar voor een groot deel vandaan. Dat herken ik ook bij mijn dorpsgenoten. Iedereen werkt hard. En dat zie ik bij het Hummelhûs ook, langzaam hebben we iets opgebouwd, dat stond er niet in één keer. Vanuit diezelfde kracht is hier in Jubbega door vrijwilligers dit natuurzwembad neergezet. Ik wilde hier graag afspreken om zo Jubbega meer op de kaart te zetten.”

Hoe ben jij veranderd door wat je hebt meegemaakt?

,,Van huis uit heb ik geleerd om hard te werken. Dat vond nooit erg om te doen en het is iets wat ik goed kan. Maar als je altijd hard werkt verlies je ook het contact met jezelf. Twee jaar terug kreeg ik de diagnose chronische lymfatische leukemie. Opeens wordt er iets tussen de spaken van je fiets gezet en dan sta je stil. Ondanks dat ik boos en verdrietig was ben ik vanaf het begin ook dankbaar geweest. Ik geloof dat het de bedoeling van God is dat ik het op een andere manier ga doen. Ik werk nu minder hard en ik ben meer met voeding bezig. Dit voorjaar ben ik begonnen met zwemmen hier in het natuurzwembad. Terug naar de basis. Mijn ziekte heeft mij opgeleverd dat ik beter voor mijzelf zorg.”

Welk goud heb jij gevonden op jouw heldinnenreis?

,,Ik heb leren vertrouwen op mijn eigen intuïtie, op mijn eigen innerlijke kompas. Dat kompas is er altijd geweest, maar ik zag en voelde het niet zo duidelijk als nu. Ook heb ik geleerd om geduld te hebben. Je kunt een proces niet versnellen.”

Heb je ook een talisman?

,,Mijn zoon heeft vorig jaar een prachtige ketting voor mij gekocht in Sierra Leona. Ik heb de ketting het hele jaar gedragen, dat was belangrijk voor mij. En dan mijn trouwring. Kijk, wij hebben trouwringen die twee hartjes zijn. Deze van mij past in zijn hartje en die van hem in de mijne.”

Heb jij voor alle vrouwen die het interview gaan lezen een gouden tip?

,,Dat is niet zo moeilijk. Volg je gevoel! En doe vooral dingen die je leuk vindt! En dan hoor ik de ja maars al: ,Ja, maar dat kan niet, want als we de dingen doen die we leuk vinden dan ….’. Volg je gevoel en doe de dingen die je zelf leuk vindt. Punt.”

Opening expositie

De expositie “Heldinnen van ’t Veen” wordt komende zaterdag 6 oktober geopend door wethouder Hans Broekhuizen in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11. Vanaf 13.45 uur is iedereen van harte welkom.

Heldinnen van ’t Veen is onderdeel van De Reis, het community-art programma van Keunstwurk. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Anneke Tel-de Vos is geïnterviewd door Marije Nutma en Henneke Andrea, vrijwilligsters bij Stichting de Muze.

(Tekst Marije Nutma)