Opnieuw klachten over ijsvloer Thialf

HEERENVEEN - Er zijn opnieuw klachten over de kwaliteit van de het ijs in Thialf. Vanochtend stuurde schaatser Douwe de Vries een tweet de wereld in waarin hij schreef: ,,De maat is een keer vol Thialf. We beginnen er elke keer weer over, maar we zien geen verbetering. Dit is geen topsportwaardig ijs. Erken het probleem, zoek de juiste mensen, desnoods expertise van andere ijsmeester(s) en DOE er wat aan. Dit is Thialf onwaardig."

Er zijn opnieuw klachten over de kwaliteit van de het ijs in Thialf. Vanochtend stuurde schaatser Douwe de Vries een tweet de wereld in waarin hij schreef: ,,De maat is een keer vol Thialf. We beginnen er elke keer weer over, maar we zien geen verbetering. Dit is geen topsportwaardig ijs. Erken het probleem, zoek de juiste mensen, desnoods expertise van andere ijsmeester(s) en DOE er wat aan. Dit is Thialf onwaardig."

De Vries kreeg bijval  van Team LottoNL-Jumbo collega's Sven Kramer, Patrick Roest en Kjeld Nuis die het bericht retweetten.Nuis plaatste vorige week een soortgelijk bericht naar aanleiding van de plekken die op de schaatsijzers waren ontstaan. Dit was volgens Thialf directeur Marc Winters gekomen door een mislukte test met de zuurtegraad van het gebruikte water en dat dat inmiddels was opgelost.

Luisteren naar kritiek
Douwe de Vries gaf in een reactie bij Omrop Fryslân aan dat het huidige kwaliteitsniveau op een rondje van 30 seconden zomaar zorgt voor 2 seconden extra en dat Thialf het probleem niet erkent en niet luistert naar de bevindingen. In een reactie weerspreekt Marc Winters dat Thialf niets doet met de geluiden van de schaatsers. ,,We hebben aangegeven dat als er wat is, men naar ons toe kan komen om het te bespreken en dan gezamenlijk te gaan kijken of en hoe we er wat aan kunnen doen."

De schaatstop vertrekt volgende week naar de ijsbaan van Inzell om daar de trainingen voort te zetten. "Daarna zullen we in klein comité met betrokkenen waaronder ijsmeester Beert Boomsma het gesprek aan gaan. Eén van onze vragen zal dan ook zijn wat er bedoelt wordt met geen gehoor krijgen, omdat wij ons daar niet in kunnen vinden", aldus Winters.

IJskwaliteit niet continu
De directeur vervolgt ,,Waar wij ons zeker in herkennen is dat de reguliere ijskwaliteit niet continu is. De ene keer is het op en top en het andere moment is het niet goed genoeg. Zo zitten er bijvoorbeeld doffe plekken in het ijsvloer die afremmen. We zijn druk mee bezig met uitzoeken waar dit door komt en verwachten dat binnen enkele weken opgelost te hebben." De eerste echte krachtmeting in Thialf zal van 2 tot en met 4 november het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker zijn.