Machinale houtwerkplaats De Wisse viert 20-jarig bestaan met open dag

HEERENVEEN - De machinale houtwerkplaats De Wisse aan de Wetterwille in Heerenveen bestaat twintig jaar. Dat wordt donderdag 4 oktober gevierd met een open dag.

Houtwerkplaats De Wisse is een leer- en werkplek waar iedereen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en voor langdurige zorg. Iedereen van jong tot oud, met welke beperking of van welk niveau dan ook is er welkom.

Naast de vaste werkplaatsen biedt De Wisse sinds haar ontstaan ook ruimte voor persoonlijke leertrajecten en stageplaatsen. Het uiteindelijk doel is om de medewerkers te laten doorstromen naar een baan buiten De Wisse. Daarbij wordt bijvoorbeeld in samenwerking met een jobcoach eerst stage gelopen bij een regulier bedrijf, om op die manier iedereen te stimuleren om aan het werk te kunnen gaan.

Sociaal vangnet

Juul de Weerd en Jan Oosterbaan, een aantal van de begeleiders en afkomstig uit de zorg, noemen het belang van De Wisse groot. Zij noemen de houtwerkplaats een goed en mooi sociaal vangnet voor mensen die niet bij een bedrijf aan het werk kunnen.

,,Vroeger werd deze groep mensen weggestopt in een bos achter een hek. Vandaag de dag zijn zij geïntegreerd op een industrieterrein. Het is een regulier bedrijf, alleen met een speciaal tintje eraan”, zegt Oosterbaan.

De Weerd: ,,De Wisse heeft ondertussen haar bestaansrecht bewezen. Wil je aan het werk, dan kun je hier ervaring opdoen. Met behulp van jobcoaches kun je eventueel doorstromen naar een regulier bedrijf. Als je hier blijft werken, is dat uiteraard ook prima. Daarnaast kan iedereen hier aan het werk. Met of zonder handicap.”

Wil

De Wisse is onderdeel van Wil. Dat is weer een onderdeel van zorggroep Alliade. Wil helpt mensen die een extra zetje nodig hebben én mensen die meer ondersteuning behoeven. Naast ondersteuning aan huis, biedt Wil zinvolle dagbesteding en leer-werktrajecten aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De werknemers van De Wisse maken in opdracht houtproducten voor: aannemers, bouwbedrijven, trappenfabrieken en bedrijven gespecialiseerd in het aanleggen van (water)wegen. De levertijd van de producten is ongeveer drie weken. Ook worden zogenaamde ‘heimutsen’ gemaakt. Dat zijn als het ware beschermkappen die over heipalen worden gelegd, zodat die palen bij de heiwerkzaamheden zelf niet kapot gaan.

Oosterbaan: ,,Ook worden bijvoorbeeld piketten op voorraad gemaakt. Wij willen namelijk dat er zo weinig mogelijk druk op de werknemers ligt. Als er een voorraad is van bepaalde producten, dan wordt eventuele druk voorkomen.”

Bezoekers

De open dag is in principe voor genodigden. Daarnaast is iedereen die interesse heeft welkom om een kijkje te komen nemen bij De Wisse, dat is gevestigd aan de Wetterwille 3-5 in Heerenveen. De deuren staan open van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur.

De Weerd: ,,Tussen 12.00 en 13.30 uur is er koffie, gebak en patat voor onze medewerkers. In principe is het bij ons elke dag open dag. Voor iedereen staat de deur open om wanneer dan ook een kijkje te komen nemen.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)