Dagbesteding in het Kantongerecht

HEERENVEEN - Het is op 6 oktober precies negen jaar geleden dat Debbie Driehuijs van Dagbesteding Stukje bij Beetje uit Heerenveen haar handtekening zette onder het inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel. Met deze handtekening werd haar droom om een kleinschalige en laagdrempelige dagbesteding te starten werkelijkheid.

,,Ik wilde een dagbesteding starten waarin ik tussen de deelnemers sta en niet ergens in een kantoortje zit om het beleid uit te werken”, aldus Driehuijs, die samen met haar team aan de vooravond staat van het officieel in gebruik nemen van het voormalig Kantongerecht in Heerenveen.

Deze karakteristieke locatie is de nieuwe basis van Stukje bij Beetje. Deze gelegenheid wordt ook aangegrepen om Stukje bij Beetje te openen, wat op 5 oktober wordt gedaan door wethouder Jelle Zoetendal van gemeente Heerenveen.

Stukje bij Beetje

Stukje bij Beetje biedt dagbesteding aan jongeren en volwassenen die moeilijkheden ervaren in dagelijkse functioneren. Samen met de deelnemer worden de persoonlijke leerdoelen vastgesteld waarna er wordt gekeken wat er mogelijk is, welke talenten er herontdekt kunnen worden en wordt er samen een dagstructuur opgebouwd.

In de eerste jaren ontving de bevlogen eigenaresse de deelnemers in haar eigen huis waarna ze als snel een onderkomen vond in Mildam. Sinds 2017 is de dagbesteding gevestigd in het Kantongerecht, in het centrum van het Friese Haagje. Sinds de start van Stukje bij Beetje is het belangrijkste dat de deelnemers in een huiselijke sfeer in hun eigen kracht worden gezet om aan de slag te kunnen gaan met hun persoonlijke uitdagingen. Dit met als doel dat zij zich sterker voelen in hun dagelijks leven.

Tijdens dit proces hebben de deelnemers de regie in eigen handen, mogen leren van fouten en successen worden gevierd. Naast creatieve activiteiten wordt er ook buiten gewerkt. Zo wordt er voedsel verbouwd in de moestuin voor voedselbank in Heerenveen. Gelijkwaardigheid en respect voor een ieder staan hoog in het vaandel van Stukje bij Beetje die in de komende jaren wil gaan groeien.

Uitbreiden

In de komende periode wil dagbesteding Stukje bij Beetje de mogelijkheden inventariseerden om haar werkzaamheden voor de doelgroep verder uit te breiden met een woonvorm. Een ambitieus plan dat verder ontplooit dient te worden en hiervoor is Driehuijs allereerst op zoek naar een geschikte plek in gemeente Heerenveen. Ze heeft haar oog al laten vallen op een oude school die genoeg ruimte biedt voor meerdere appartementen en een centrale plek waar bewoners de zorg en aandacht kunnen krijgen die ze verdienen. ,,Andere suggesties en ideeën zijn altijd welkom”, lacht Driehuijs die klaar is voor de opening.

Driehuijs kijkt samen met haar team uit naar de opening van Stukje bij Beetje op vrijdag 5 oktober en is gemotiveerd om de wereld ietsje beter te maken voor de kwetsbare medemens.

Tekst: Jan Julius Buwalda