Vak 25: El Khayati

Heerenveen - Bij ADO maakt vooral middenvelder El Khayati dit seizoen de doelpunten. Toch is hij normaliter meer aangever dan afmaker.

Vorig jaar tekende spits Björn Johnsen grotendeels voor de treffers van ADO. Die speelt nu voor AZ. Zijn vervangers in de spits scoren nauwelijks. Dat is zorgelijk, want de opmerkelijke productie van El Khayati gaat onherroepelijk haperen: hij is nu eenmaal meer de man van de splijtende pass. En de panna.

Heerenveen was dus gewaarschuwd, zeker ook omdat ADO van de laatste zes duels in Heerenveen er twee won. Heerenveen won drie keer, eind 2014 werd het 0-0. Die herinner ik me nog goed: het was ijskoud, er waren nauwelijks kansen. Toen de blessuretijd van zes minuten werd aangekondigd, verzuchtte menigeen: ‘Nee hè, al spelen ze nog zes uur, gescoord wordt er niet.’

Zo slecht zou het zaterdagavond vast niet worden, want gescoord wordt er vrijwel altijd in ontmoetingen tussen Heerenveen en ADO. Bovendien heeft ADO de eredivisietopscorer in de gelederen en ook Heerenveens topschutter, Thorsby, heeft er alweer vijf gemaakt.

Zo slecht als eind 2014 was het niet, maar goed was anders. Er waren over en weer wat kansen én er werd twee keer gescoord, maar soms gebeurde er minutenlang niets. Ik begrijp de tevredenheid in de commentaren achteraf dan ook niet: het thuispubliek wordt tot dusver nauwelijks vermaakt en wacht nog steeds op de eerste thuisoverwinning. Er was soms nauwelijks sprake van voetbal.

El Khayati was andermaal de beste man van het veld. Nee, hij scoorde niet, maar verzorgde wel de beslissende assist.

Rob Kerkhoven