Sterdanser James Greenan met Ragus naar Heerenveen

HEERENVEEN - De Ierse sterdanser James Greenan (27) komt zondag 7 oktober met de theaterproductie Ragus naar het Posthuis in Heerenveen.

Samen met twaalf dansers en danseressen en zes muzikanten zorgt hij voor een opwindende show met als basis de roffelende ritmes van bespijkerde schoenen en opzwepende volksmuziek.

Op de vooravond van zijn komst naar het Friese Haagje, had de Heerenveense Courant alvast een interview met hem.

Greenan beschikt over een duizelingwekkende danstechniek. Hij is dan ook meervoudig wereldkampioen tapdance en toerde jarenlang met de fameuze productie Riverdance door de wereld. Maar de Ier blijft de bescheidenheid zelve. In Cork heeft hij zijn eigen dansschool, waar hij jonge mensen niet alleen de kunst van tapdancing bijbrengt, maar er tevens een eigentijdse dimensies aan toevoegt.

,,Je moet je altijd vernieuwen, anders loop je vroeg of laat vast,’’ vindt hij. ,,Ierse dans en hip hop kunnen bijvoorbeeld heel goed samengaan. Als je je er maar voor openstelt. Ik ben voortdurend bezig met een doorontwikkeling van de traditionele dans van ons land.’’

Ierse ouders

Greenan is geboren en getogen in Londen, als zoon van Ierse ouders. Toen hij 11 jaar was, besloten zijn vader en moeder echter terug te gaan naar Ierland. Ze vestigden zich in het stadje Cootehill.

,,Als kind was ik gek op voetbal en het was mijn grote droom om profvoetballer te worden”, vertelt Greenan. ,,In Zuid-Londen leeft die sport heel erg en het was voor een jongen als ik gewoon logisch om naar een voetbalschool te gaan.”

Toch zou het allemaal een beetje anders lopen. Greenan: ,,Mijn oudere zussen waren getalenteerde danseressen die op de Loughlan Acandemy zaten. Op een dag kwamen ze thuis met het verhaal dat ze wilden deelnemen aan een danswedstrijd. Niet zo maar eentje, nee, het ging om het uitvoeren van een heel drama. Daar hadden ze nog een jongen voor nodig en na lang praten heb ik me over laten halen. Ik was toen 10 jaar en voelde me meteen vertrouwd met de danspassen die ik moest doen. Alsof het in mijn genen zat. Toen we een jaar later naar Ierland verhuisden, heb ik me opgegeven voor de Mona Ni Rodaigh dansschool in Dundalk en dat was het begin van mijn carrière als danser.”

Riverdance

,,Ik vond Riverdance een geweldige theatershow en het leek me het einde om daar deel van uit te maken”, vervolgt Greenan. ,,Op een dag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een auditie aangevraagd. Tot mijn grote vreugde werd ik aangenomen en de daarop volgende zeven jaar heb ik driekwart van de wereld gezien als danser van die productie. Ik ben sindsdien niet meer aan voetballen toegekomen. Dat is het offer wat ik heb gebracht, ha ha.”

Greenan verruilde Riverdance vorig jaar voor Ragus omdat hij deze productie als een compleet nieuwe uitdaging zag. ,,De show is heel erg authentiek, dat spreekt me aan. Het is een afspiegeling van wat je op een doordeweekse avond in een Ierse pub kunt zien en horen op de Aran eilanden aan de westkust van Ierland.”

James Greenan en Ragus spelen op zondagmiddag 7 oktober in het Posthuis Heerenveen. Aanvang 15.00 uur.

(Tekst Harry de Jong)