Jan Olde Riekerink: ‘Droombaan bij SC Heerenveen’

HEERENVEEN - ,,Jazeker, dit is mijn droombaan”, zegt de 55-jarige Jan Olde Riekerink. ,,Ik wilde graag nog eens in de eredivisie werken. Als zich dan zo’n mooie club als SC Heerenveen aandient, een club met een rijke traditie bovendien, dan hoef je niet lang na te denken.”

Ook na vijf competitie- en heel wat oefenpartijen is het nog steeds zijn droombaan. ,,Ik had wat meer punten willen hebben. Vooral het aantal tegendoelpunten is zorgwekkend, maar deze ploeg kan echt heel goed voetballen, nu moet het er nog wat vaker uitkomen.”

Lijstjes

Het verbaast hem niet dat hij niet op de ‘lijstjes’ stond om zijn voorganger Streppel op te volgen. ,,Ik had heel wat jaren in het buitenland gewerkt en nog niet zelfstandig in de eredivisie. Ik stond kennelijk wel op het lijstje van Eisenga en Hamstra (respectievelijk algemeen directeur en technisch manager, RK). Ik paste in de profielschets van SC Heerenveen.”

Olde Riekerink, voorheen voetballer bij Sparta, Dordrecht en Telstar, beaamt dat het een pre is als je zelf op hoog niveau gevoetbald hebt, maar ook een andere weg is mogelijk. ,,Ik heb al tijdens mijn profvoetbalcarrière de Academie voor LO gedaan en daarna ook het CIOS afgemaakt. Vervolgens heb ik als trainer bij diverse topclubs gewerkt, meestal als assistent en bij de jeugd, maar bij Galatasaray en AA Gent ook als hoofdcoach.”

Van welke trainer(s) hebt u zelf het meest opgestoken?

,,Je steekt van allemaal wel wat op, maar als ik twee namen mag noemen: met Co Adriaanse heb ik zowel in Portugal als in Oekraïne uitstekend samengewerkt.”

Geldt Adriaanse niet als eigenwijs?

Olde Riekerink kort en bondig: ,,allemaal beeldvorming”.

De tweede die hij noemt is Hans Westerhof met wie het bij Ajax heel plezierig was. ,,En ook met Jan Wouters niet te vergeten.”

Nog even over dat hoge aantal tegendoelpunten. Wat gaat u daaraan doen?

,,Het gaat vooral om het moment van druk zetten en samenwerking, daarin zijn we nog zoekende. Tegen Feyenoord hebben we bijvoorbeeld geprobeerd vanaf het begin druk te zetten. Als we ooit een kans hadden tegen Feyenoord, dan was het nu. Ze hadden een slechte partij gespeeld in de Europa League en de seizoenopening tegen De Graafschap verknald. Dus Feyenoord was te pakken, dachten we. Dat liep fout. Het druk zetten moest gedoseerder. Heracles Almelo heeft bijvoorbeeld in de eerste helft vrijwel geen kans gehad.”

Maar ook van Heerenveenkant viel er weinig te beleven.

,,Wij creëerden inderdaad ook vrijwel niets, maar het is heel lastig voetballen tegen zo’n counterploeg, zeker als je drie keer achter komt. Na de 3-4 konden we niet echt meer druk zetten.”

Zijn Nederlandse voetballers wel fit genoeg?

,,Over het algemeen wel. Je moet niet vergeten dat Nederlandse eredivisieploegen gemiddeld heel jong zijn. Fitheid komt met de jaren. Het is een kwestie van vlieguren maken als voetbalprof. Ik vind trouwens dat wij hier bij Heerenveen heel veel aandacht besteden aan fitheid. We doen aan krachttraining, verbeteren van de coördinatie en onder andere rompstabiliteit. Maar ook wij hebben een heel jonge groep. Individueel kunnen de spelers wel meer belast worden.”

Is de macht van het geld in de voetballerij te groot geworden? Ajax en PSV hebben door hun begroting een onoverbrugbaar gat geslagen met de rest. Kan pakweg FC Utrecht of SC Heerenveen ooit kampioen worden?

,,Onze ambitie blijft om jaarlijks de play-off voor Europees voetbal te halen. De top drie is niet reëel, maar er kan een jaar tussen zitten waarin een bepaald soort chemie in de groep ontstaat die een spectaculaire uitschieter mogelijk maakt. Zie Leicester City in 2016.”

U moet kiezen:

Van Gaal/Mourinho: ,,Van Gaal.” Rutte/Klaver: ,,Geen voorkeur.” Youp van ’t Hek/Herman Finkers: ,,Beiden, samen met Freek de besten in hun genre.” Europa beter af met Europese Unie/Europa beter af zonder EU: , Met. Je moet wel, als je economisch mee wilt tellen.” Poetin/Trump: ,,Geen van beiden.” Monarchie/Republiek: ,,Monarchie.” De Telegraaf/Volkskrant: ,,Volkskrant.” Mooi schilderij/mooi boek/muziek luisteren: ,,Mooi boek.” Wijn/bier: ,,Witte wijn.” China/Nederland: ,Nederland. Als ik in een ander land zou moeten wonen, zou het Turkije zijn. Vanwege de mensen, de sfeer en de manier van leven.”

,,Zo, nu moet ik weer naar de jongens.”

(Tekst Rob Kerkhoven)