Eerste Vrouwentop afgeblazen vanwege te weinig animo

HEERENVEEN - De eerste Vrouwentop die vrijdag 5 oktober in Fryslân Fean Plaza van het Abe Lenstra Stadion zou worden gehouden gaat niet door.

Verwacht werd dat er ongeveer vierhonderdvijftig bezoekers op af zouden komen. Het aantal verkochte kaarten blijft echter ver achter om het evenement, dat geopend zou worden door Jannewietske de Vries, mogelijk te kunnen maken.

,,Het is zo jammer. Zoveel mensen wilden dat de Vrouwentop zou worden gehouden”, zegt Froukje Pool, initiatiefnemer van de Vrouwentop. Samen met de bestuursleden Froukje Hofma (voorzitter dames SC Heerenveen), Lisette Overdiep (Liz Mode) en Jetske van ’t Blik (Bliksem Reclame) had zij een programma neergezet. ,,Wij zien het als stichting niet gebeuren dat er in de laatste week alsnog voldoende kaarten worden verkocht. Het is heel spijtig, door het enthousiasme en inzet van alle bij de organisatie betrokkenen leek de Vrouwentop op voorhand een groot succes te worden.”

Hoewel de Vrouwentop niet doorgaat, wordt wel bekeken om het evenement dat voor en door vrouwen is volgend jaar wel te kunnen houden. ,,We gaan binnenkort een en ander evalueren en kijken wat we mogelijk anders kunnen doen. Wat wij met de Vrouwentop hopen te bereiken is dat vrouwen zich bewust worden van hun pracht, macht en kracht. Het nu niet door kunnen gaan van het evenement bewijst voor ons de noodzaak van het bestaan van de stichting.”

Road show

De Vrouwentop kwam tot stand nadat Froukje samen met haar man naar een roadshow (voorlichtingsbijeenkomst) was geweest van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Daarbij werd zij betrokken bij Opera Spanga.

,,Die roadshow vond ik zo leuk, dat ik gekeken heb of en wat er in Heerenveen al werd gedaan rondom LF2018. Het bleek dat er rondom culturele hoofdstad al wel een heleboel te doen was, maar nog niets in het Abe Lenstra Stadion. Toen dacht ik: ‘Ik ga vrouwen om mij heen verzamelen en iets voor vrouwen organiseren. We hebben wel sinds 100 jaar kiesrecht maar zijn er nog lang niet. We hebben nog een hele inhaalslag te maken.”

Datzelfde enthousiasme was er ook bij standhouders en sponsoren die belangeloos hun medewerking toezegden. ,,Het is dan ook voor alle bij de organisatie betrokkenen enorm spijtig dat we de Vrouwentop moeten afblazen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)