FOTO'S | Schaatsgewest Fryslân moet zelf de toekomst schrijven

HEERENVEEN - ,,We zullen met zijn allen de toekomst moeten schrijven en niet afwachten.” Dat waren de woorden die schaatser Gijs Esders enthousiast sprak tijdens de ploegenpresentatie van Gewest Fryslân.

Hij gunt de jeugd een zelfde mooie ervaring als hij in het gewest opdoet. Schaatsen heeft nog hoge kijkcijfers op TV, maar de jeugd bereik je tegenwoordig vooral online. ,,We moeten de jongeren warm maken voor de schaatssport en het gewest. Ons verhaal vertellen via de social media en laten zien dat wij als team sterk zijn”, vervolgt Gijs.

Gewest Fryslân als voorbeeld
Het bereiken van jongeren is ook van belang voor het aantrekken van nieuwe sponsoren. Op dat vlak is Gewest Fryslân al een paar jaar op de goede weg en fungeert het voor andere gewesten en de overkoepelende KNSB als voorbeeld. Een sponsorbudget van meer dan 100.000 euro op jaarbasis geeft de sporters binnen de verschillende disciplines, zoals langebaan, shorttrack en kunstschaatsen, meer mogelijkheden om zich tot topsporter te ontwikkelen.

Ook het multidisciplinair werken, waarbij er kennis wordt uitgewisseld tussen de verschillende schaatsdisciplines om de sporters beter te kunnen maken, werpt volgens trainer Frits Wouda inmiddels zijn vruchten af.

Opvang
De na afgelopen seizoen door te weinig financiële middelen sterk opgedroogde vijver van commerciële teams heeft geresulteerd in Gewest Fryslân als opvang. Yvonne Nauta is na een jaar bij Team LottoNL-Jumbo terug. Haar contract bij de ploeg werd niet verlengd, waar onder andere een meervoudige beenbreuk debet aan was. Ook Sanneke de Neeling kwam van Team LottoNL-Jumbo naar Friesland. Melissa Wijfje sloot zich na het opheffen van Team Justlease.nl bij de gewestelijke selectie aan.  

Tijdens de bijeenkomst in Thialf werden met een handtekening ook de samenwerkingen met bestaande partners Victron Energy, Ekwadraat en Topsport Noord opnieuw bekrachtigd. Kledingproducent Craft haakte als nieuwe partner aan bij Gewest Fryslân.


World Cup Kwalificatietoernooi

De eerste echte krachtmeting voor de senioren is het World Cup Kwalificatietoernooi dat van 2 tot en met 4 november in Thialf wordt gehouden. Daar moeten door gewestelijke schaatsers plekken voor het internationale circuit worden veiliggesteld. Dit moet eraan bijdragen om de financiële partners in de schijnwerpers te zetten en het aantrekken van meer sponsoren voor Gewest Fryslân.