Heerenveens initiatief Toegankelijkheid introduceert ludieke groene kaart voor foutparkeerders

HEERENVEEN - Het Heerenveens initiatief Toegankelijkheid (HitT) introduceert dinsdag 2 oktober om 14.00 uur een groene kaart voor foutparkeerders. Dat gebeurt op het op het Gemeenteplein en vindt plaats in de Week van Toegankelijkheid.

Met de groene kaart zegt voorzitter Nico Smits van het HiT automobilisten en fietsers die fout geparkeerd staan erop te willen wijzen dat hun vervoermiddel rolstoelgebruikers, blindenstoklopers en bijvoorbeeld mensen met een kinderwagen of rollator in de weg staat.

Rondom de introductie van de groene kaart zijn er ook diverse activiteiten. Zo worden in samenwerking met Friesland Beweegt twee routes uitgezet waarmee het publiek zelf kan oefenen hoe het is om te rijden in een rolstoel of zich met een blindenstok te verplaatsen tussen mensen. De deelnemers worden begeleid door mensen met een beperkingen door medewerkers van Friesland Beweegt.

Hinder

Smits: ,,De groene kaart is ontstaan omdat mensen in een rolstoel en mensen met een blindenstok en anderen in het centrum van Heerenveen hinder ervaren doordat auto’s en fietsen voor hen dikwijls de looproute blokkeren. Met de groene kaart wordt een positieve manier aandacht gevraagd om andere weggebruikers te wijzen op het feit dat zij loop- en rijroutes blokkeren. Wij hopen dat het leidt tot bewustwording.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)