Veldje in Jubbega omgetoverd tot bloementuin

JUBBEGA - De voormalige schapenweide aan de Bramenstraat in Jubbega is een bloementuin geworden. Op initiatief van de bewoners startte Accolade vorig jaar met de metamorfose van het veld.

Alle bewoners van de huizen om het veldje dachten mee. Het resultaat: een diverse duurzame tuin. Tijdens een zonnige high tea vierde Accolade woensdagmiddag samen met de bewoners dit resultaat.

Vorig jaar bedachten de bewoners van de Bramenstraat en Berenklauw samen met Accolade ideeën om het terrein te vullen. Welke bomen, planten en bloemen willen we in de tuin hebben? Vanaf het begin was er veel enthousiasme onder de bewoners.

Vanuit al die ideeën kwam hovenier Buitengewoon met het voorstel van een wilde tuin. Met bloemen als klaprozen, korenbloemen en echinaforce. Leuk om naar te kijken en fijn voor bijen en vlinders. De hovenier, bewoners en Accolade bespraken het ontwerp in maart vorig jaar. De buurt gaf groen licht. In mei plantte en zaaide de hovenier alles in.

Het is een tuin geworden waar het goed vertoeven is en waar je steeds iets moois ontdekt. Met wilde bloemen in het gras, fruitbomen en vaste planten. Het natte stuk in het voormalige weiland werd een paddenpoel. De bankjes die er vroeger stonden, keerden ook in de tuin terug. Vanuit een ander bewonersinitiatief in Jubbega kwam een picknicktafel voor deze tuin.

Deze zomer en ook bij de aanplant vorig jaar was het erg droog. De bewoners zorgden voor de beregening van de tuin. Vele meters tuinslang waren hiervoor nodig. Ook zijn er bewoners die het hele jaar door helpen met het dagelijks onderhoud. Er stond nog één wens open: een vernieuwd hek rondom de tuin. Dat is nu ook gerealiseerd.

Hiermee is tuin naar wens van de buurt ingericht. De bewoners vinden het belangrijk dat hun leefomgeving er mooi bij ligt. ,,Even een praatje maken als je in de tuin bent, brengt de buurt dichter bij elkaar”, aldus de bewoners.