Het Flaeijelfeest: openluchtmuseum vol verrassingen

NIEUWEHORNE - Dit jaar is er extra uitgepakt om het openluchtmuseum van het Flaeijelfeest flink te vernieuwen. Zo staat in ‘De Skuorre’ de grootste Kop van Jut ter wereld, verschijnen er in de dorpsstraat nieuwe gebouwtjes en ambachten en zal een heus ‘Heidevolk’ zijn intrek nemen in en rondom de plaggenhut en het turfveld.

In De Skuorre, een van stro gebouwde arena, staat dit jaar ‘s werelds grootste Kop van Jut. Het gevaarte is zo’n tien meter hoog. Dennis de Kroon, voorzitter van de Jeugdcommissie van het Flaeijelfeest, is vooral benieuwd of er ook maar één deelnemer het belletje kan laten rinkelen: ,,Vorig jaar heeft Wout Zijlstra, voormalig sterkste man van Nederland, het ding al even getest, maar zelfs hij kreeg het blokje dat de bel moet aantikken niet altijd boven.” Het spel ‘Kop van Jut’ maakt onderdeel uit van de 'Houtfretterscompetitie' waarbij deelnemers kans maken op het winnen van een houtkachel van Janco de Jong ter waarde van €1.595,-.

Kinderwagenparade

Voor het eerst rijdt er een parade van ouderwetse kinderwagens mee in de optocht. Een bijzonder schouwspel met kinderwagens uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Tevens bijzonder is een kinderwagen uit 1934, gemaakt door dhr. Hans Koelstra uit Gorredijk.

Renovatie gebouwen

Dit jaar is er door vele vrijwilligers gewerkt aan het opknappen en bijbouwen van nieuwe huisjes en winkeltjes voor de dorpsstraat. Op die manier kunnen de oude ambachten weer getoond worden in een oude ambiance.

Heidevolk

Landgoed De Horne wordt dit jaar overstroomd door het heidevolk. Een grote groep toneelspelers van verschillende toneelverenigingen gaat ervoor zorgen dat het landgoed voor één dag écht bewoond wordt. Zo kun je ze bijvoorbeeld tegenkomen in de dorpsstraat en zijn ze te vinden in de oude plaggenhut.

Internationaal Straattheater en vertier op de kermis

Rondom het dorpsplein op Landgod De Horne zijn nationale en internationale straatacts ingevlogen om het publiek op een interactieve manier te vermaken. Daarnaast zijn er op de nostalgische kermis weer een aantal nieuwe en vertrouwde attracties die voor de kinderen voor ouderwets vertier zorgen.