Voorbeschouwing SC Heerenveen: ‘Excelsior is al lang niet meer de club van oud papier’

HEERENVEEN - Excelsior is al lang niet meer de club van oud papier uit de lang vervlogen tijden van Henk Zon, voorzitter tussen 1952 en 1977.

Naar verluidt ging de voorzitter af en toe zelf met de oud-papierploeg op stap. Legendarisch is de anekdote dat ze onderweg op een loods stuitten waarin bundels verpakte kranten tot aan het plafond lagen opgestapeld. Zon draaide zich om naar de andere jongens van de papierploeg en zei lachend: ,,Bel Jaap

Bontebal (destijds vicevoorzitter) maar, we kunnen Cruijff kopen.” Met oud-papieracties zou Excelsior het hoofd nu niet meer boven water houden. Nog afgezien van het gebrek aan vrijwilligers waarmee alle clubs kampen, zou je met de opbrengst nauwelijks nog een voetballer kunnen kopen.

Met de jaaropbrengst oud papier van de hele stad Rotterdam, zo’n 25 miljoen kilo, haal je pakweg een miljoen euro op, las ik ergens: net genoeg voor een ijverige, matig getalenteerde middenvelder of een sympathieke, wat houterige rechtsback.

Staart van eredivisie

De recente begrotingen van Excelsior bevinden zich altijd in de staart van de eredivisieclubs. Dit jaar hebben ze ‘geluk’: de beide promovendi Emmen en Fortuna scoren met hun zes miljoen nog lager dan de krap zeven van Excelsior.

Het is een wonder dat Excelsior na degradatie steeds weer terugkeert in de eredivisie én zich dan een paar seizoenen weet te handhaven, nu alweer voor het vijfde achtereenvolgende jaar. De elfde plek van vorig seizoen was een godswonder. In dit nog prille seizoen staan ze op een keurige dertiende plaats.

Steeds bepalender

Naar verwachting worden de begrotingen van de diverse clubs de komende jaren steeds bepalender voor de eindrangschikking. Alle clubs die onder of rond de tien miljoen zitten, strijden tegen degradatie. Tussen de twaalf en twintig miljoen eindig je in de middenmoot, met af en toe voor FC Utrecht en Heerenveen (respectievelijk negentien en achttien miljoen) een uitschieter naar Europees voetbal.

AZ, Vitesse en Feyenoord strijden om plek drie tot en met vijf en doen regelmatig mee in de Europa League. Ajax en PSV maken onderling uit wie er kampioen wordt, alleen al doordat ze dit seizoen aan Champions League-revenuen minimaal 40 miljoen extra mogen bijschrijven.

Uitzonderingen

Uitzonderingen blijven (gelukkig) mogelijk: in 2016 werd Leicester City kampioen met de twaalfde begroting van alle Premier League-clubs. Dus net zoiets als zou Heracles (de huidige eredivisieclub met de twaalfde begroting en momenteel vierde op de ranglijst) kampioen worden. Overigens had Leicester in 2016 al een begroting van 137 miljoen (zoveel als Ajax nu).

Het staat mede daarom allerminst vast dat Heerenveen zaterdagavond op het kleine kunstgrasveld van Woudestein (maximaal 4.500 toeschouwers) van Excelsior wint.

In de achterliggende vier jaar - daarvoor speelde Excelsior een niveau lager - won Excelsior er in Rotterdam twee, Heerenveen één en eenmaal werd het gelijk.

De oud-papiermentaliteit is nog springlevend.

(Tekst Rob Kerkhoven)