De Uitdaging: ‘Onszelf blijven ontwikkelen’

AKKRUM - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer de fotografen achter Fotofamkes: Alice Groen en Deborah Boomsma.

Een bruiloft. De bruid loopt naar het altaar en haar bruidegom ziet haar voor het eerst. Klik. Klik. Zowel het moment dat de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet, als het moment dat de bruid aan komt lopen, wordt vastgelegd door Fotofamkes; fotografenduo Alice Groen (44) en Deborah Boomsma (40). Doordat ze met z’n tweeën werken, kunnen ze één moment op twee verschillende manieren vastleggen. Dat is het concept van Fotofamkes dat 3,5 jaar geleden van start ging.

Fotocursus

De twee kennen elkaar door een fotocursus die ze beiden volgden. ,,Ik had altijd al wel iets met foto’s maken, mijn vader fotografeerde ook altijd veel. Ik vond het altijd al leuk om van mijn kinderen foto’s te maken. Mijn man heeft dat ook. Hij had een nieuwe camera gekocht en volgde een fotografiecursus. Toen dacht ik: ‘Dat wil ik ook doen’”, zegt Deborah Boomsma, die daarnaast nog een baan heeft als P&O’er. Alice Groen had een andere reden om de fotocursus te volgen: ,,Ik werd 40 en dan heb je zo’n moment in je leven van: wat wil ik allemaal nog leren, wat wil ik allemaal doen. Ik vond fotograferen ook altijd leuk om te doen. Toen heb ik al mijn vrienden en kennissen verteld dat ik graag een fotografieopleiding wilde gaan doen en dat hebben zij mij toen als cadeau voor mijn 40e verjaardag gegeven. Ik werk al jaren in de tandheelkunde en ik vond het mooi om mezelf ook eens in een ander vakgebied te ontwikkelen.”

Fotofamkes

Tijdens de cursus merkten de twee dat ze op een lijn zaten. ,,We hadden ook een leuke persoonlijke klik en doordat we vlakbij elkaar woonden, gingen we carpoolen. Daardoor ontstond al snel een band”, aldus Alice. Na een basiscursus gingen Deborah en Alice zich richten op andere facetten, zoals portret-, studio- en bruidsfotografie. Vrij snel daarna ontstond Fotofamkes. ,,De naam was wel even zoeken. We wilden geen standaardnaam als: Deborah & Alice Fotografie. We wilden een naam die aangeeft dat we met z’n tweeën werken en laat zien dat we in het noorden van het land zitten. Zo ontstond Fotofamkes”, licht Deborah toe.

Foto-opdrachten

De allereerste opdracht die Fotofamkes kreeg, was het fotograferen van een pasgeboren baby’tje. Alice: ,,Dat was best spannend. En als je nu de foto’s terugkijkt, dan zie je ook veel dingen die je nu anders zou doen. Maar: je moet ergens beginnen.” Via hun netwerk kwam er meteen van alles op hun pad. Zo hadden ze fotoshoots met families, zwangere dames en fotografeerden ze voor bedrijven. ,,We kregen al snel een opdracht voor een tijdschrift, waarbij we twee jaar lang de fotografie mochten doen bij de interviews. Dat was leerzaam, we zijn toen overal in het noorden van het land geweest”, zegt Deborah.

Bruidsreportage

Het fotografiehart van de dames ligt het meest bij de bruiloften: ,,Daar kunnen we onze creativiteit heel goed in kwijt. Als we een bruiloft gaan fotograferen, dan hebben we eerst altijd een kennismakingsgesprek met het bruidspaar. Dan bespreken we hun wensen en ideeën en leren we het paar kennen. Het moet hun dag worden, niet onze dag.” Voor de grote dag, bespreken Deborah en Alice wie wat fotografeert. Wie fotografeert het aankleden van de bruid en wie het aankleden van de bruidegom? En wie fotografeert bijvoorbeeld de kus van het bruidspaar en wie fotografeert tegelijkertijd de reactie van het publiek? ,,In het begin zetten we elkaar ook nog weleens per ongeluk op de foto. Maar nu zijn we veel meer op elkaar afgestemd. Aan een half woord of bepaalde blik hebben we genoeg.” Het mooiste compliment dat Fotofamkes aan het eind van de dag van het bruidspaar kunnen krijgen is: ,,We hebben helemaal niet gemerkt dat jullie er waren.”

Blijven ontwikkelen

,,Onze uitdaging is dat we ons blijven ontwikkelen binnen het vak. Dat doen we bijvoorbeeld door heel regelmatig verschillende workshops en opleidingen te blijven volgen. Begin dit jaar hebben we een workshop gevolgd op de Fotoacademie in Amsterdam”, zegt Alice. ,,Maar we doen dat ook door elkaar scherp te blijven houden, door bij de nabewerking kritisch naar elkaars foto’s te kijken en elkaar feedback te geven”, vult Deborah aan. De dames hebben niet per se de ambitie om van Fotofamkes hun fulltime baan te maken. ,,Misschien ontwikkelt het zich zo dat je over drie jaar zegt: ‘We gaan minder werken in onze andere baan’. We staan overal voor open.”

Bijzondere momenten

Over wat het fotograferen voor Fotofamkes leuk maakt, zijn beide dames het eens: ,,De afwisseling, we komen met zoveel verschillende mensen in contact en het is leuk omdat we het samen doen. Als je samen bent, dan zie je meer, je kan meer momenten vastleggen en je houdt elkaar scherp. Wij fotograferen ook altijd bijzondere momenten: een zwangere vrouw, een opa en oma die 40 jaar getrouwd zijn of een ondernemer die foto’s voor zijn website wil. Je bouwt ook vaak een bijzondere band op met mensen. Op een bruiloft bijvoorbeeld: ’s ochtends kom je binnen en dan ken je nog niemand en als je ’s avonds afscheid neemt van de familie krijg je te horen: ‘Jammer dat jullie weggaan’. Dat maakt het werk echt mooi.”

Mieke van Veen