Droom Yvonne IJtsma komt uit met komst gaycafé in Heerenveen

HEERENVEEN - Yvonne IJtsma uit Heerenveen haar droom wordt werkelijkheid met de komst van een gaycafé in Heerenveen. Het café komt voorlopig in jongerencentrum Casa aan het Geerts Willigenplein 2 in Heerenveen.

Het is de bedoeling dat het gaycafé eenmaal per maand plaatsvindt op vrijdagavond en later eventueel tweemaal per maand. De eerste avond is op 12 oktober en begint om 20.00 uur.

Het gaycafé is bedoeld voor alle lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en andere geïnteresseerden uit Heerenveen en omstreken.

,,Zodat deze personen niet naar Groningen, Amsterdam of waar dan ook hoeven te reizen om gelijkgestemden te ontmoeten, maar gewoon naar iets in de buurt kunnen”, zegt IJtsma. ,,Ik vind het oude pand van Club Gossip wel erg geschikt. Ook omdat die leeg staat. Maar voor nu vindt het plaats in het grotere jongerencentrum Casa.”

Hoe oud moet je voor het gaycafé zijn?

,,De leeftijd maakt in principe niet zo heel veel, alle leeftijden zijn welkom.”

Waarom wil je graag dat het café er komt?

,,Zodat we niet zover hoeven te reizen en het wat dichterbij kunnen zoeken. Dat scheelt een hoop qua geld en gedoe met openbaar vervoer.”

Hoe is het tot stand gekomen?

,,Ik kwam op het idee omdat ik het zelf erg frustrerend vind dat er hier in de omgeving niks zit en dus ver moet reizen om naar een leuk café te gaan om gelijkgestemden te ontmoeten. Nu is daar natuurlijk helemaal niks mis mee, maar iets dichter bij huis is toch altijd wat fijner. Ook omdat je dan al in een vertrouwde omgeving bent. Zodat als er wat gebeurt, je weet waar je heen moet of kan. Mocht het een supergroot succes worden in Casa dan hoop ik dat de gemeente misschien ook gaat inzien dat het dan toch leuk is om ons onze eigen ruimte te geven.”

Door wie wordt het café geopend en wie wordt de eigenaar?

,,Het is denk ik leuk denk als ik zelf het café open door een lintje of iets door te knippen of dat een bekende LHBT'er dit doet. Dat zou ook leuk zijn. Wie de eigenaar van et gaycafé wordt is nog niet bekend. Zelf heb ik er de papieren niet voor. Het zou dus gaaf zijn als iemand het idee leuk vind en zegt: ‘Goh, dat doen we wel even’.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)