Vak 25: Aanhaken of duikelen

Frank Wormuth, de trainer van Heracles, was recentelijk aanwezig bij VVV tegen SC Heerenveen en SC Heerenveen tegen Feyenoord. Hij concludeerde dat SC Heerenveen ,,goed combinatievoetbal” speelt. O? Dat kan SC Heerenveen inderdaad, maar tot dusver was daar bar weinig van te zien. Wilde de Almelose trainer de tegenstander zand in de ogen strooien?

Cruciaal zou zijn of de gevaarlijkste twee Heracles aanvallers door de Heerenveen defensie geneutraliseerd konden worden. Hoe stop je de snelle, wendbare Kuwas, de koning van de assist af? Hij deed overigens na zijn Curaçaose interlandverplichtingen niet mee.

En wie legt de topscorer van Heracles, Peterson, aan banden? Hij had er na vier wedstrijden al vier in liggen. Vorige week schreef ik dat de hamvraag zondagmiddag zou zijn wie bij de subtop zou aanhaken en wie een duikeling naar de onderste regionen moest vrezen.

Het wordt duikelen voor Heerenveen, naar de twaalfde plaats zelfs. Terecht, want dat het bij rust 1-1 stond, was te danken aan de beste (of minst slechte?) man aan Friese zijde: spits Lammers. De eerste helft was verder zouteloos: Heracles loerde op de counter en Heerenveen was onmachtig.

De tweede helft was een stuk levendiger, maar Heerenveen bleef achter de feiten aanhollen. Weliswaar was het na 1-2 alweer vlot 2-2 en na 2-3 herhaalde zich dat scenario. De 3-4 bleek de genadeklap. Daarna werd het via een beauty van Osman zelfs 3-5.

Als je in dit prille seizoen thuis tweemaal met 3-5 verliest en al veertien doelpunten tegen hebt (alleen ADO doet het slechter), moet je niet verbaasd zijn dat je naar onderen moet kijken.

(Tekst Rob Kerkhoven)