FOTO’S | Orthopedieafdeling Orthoradius officieel geopend in Sportstad Heerenveen

HEERENVEEN - De orthopedieafdeling Orthoradius van ziekenhuis Tjongerschans is vrijdag officieel geopend in Sportstad Heerenveen. De kliniek zelf is al in bedrijf sinds begin juli.

Orthoradius, waar zaterdag een open dag was, is het expertisecentrum voor mobiliteit, sport en preventie van Tjongerschans.

De orthopedieafdeling werd geopend door topsport Michel Mulder, die het startschot loste. Vervolgens werden de aanwezigen getrakteerd op een demonstratie van talentvolle turnsters van WIK-FTC.

Voordat de opening plaatsvonden waren er toespraken door directeur-bestuurder Jan-Martin Wijnsma van Tjongerschans, orthopeed Huub Meijerink en door wethouder Hans Broekhuizen.

‘Motiveert enorm’

Volgens orthopeed Meijerink is het openen van Orthoradius een goede zaak voor zowel patiënten, als voor de zorgverleners.

,,Het leidt nu al tot heel veel positivisme bij patiënten en collega’s. Dat motiveert het hele team enorm. Daarnaast wordt door iedereen gezondheid nagestreefd. Wij zijn daarom ook zo blij dat we Orthoradius hebben kunnen onderbrengen binnen Sportstad Heerenveen. Daar wordt een en al gezondheid geademd.”

In het expertisecentrum zelf is gezorgd voor een moderne, professionele uitstraling. Het complex herbergt onder andere een polikliniek, een radiologisch centrum met MRI en een operatiecomplex.

Meijerink: ,,Tjongerschans heeft uitstraling hoog in haar vaandel. Die uitstraling is hier aanwezig.”

Visitatie

De eerste stappen om tot Orthoradius te komen werden al gezet in 2010. In dat jaar kreeg de afdeling orthopedie een visitatie van de beroepsafdeling. Zij waren tevreden over de maatschap, maar niet over het onderkomen.

Dat oordeel werd ook geveld bij een visitatie in 2015. Samen met de directie besloot orthopedie daarop dat er een nieuw onderkomen moest worden gerealiseerd.

125 jaar

Overigens bestaat Tjongerschans over twee jaar 125 jaar. ,,Voor Heerenveen is het ziekenhuis niet alleen belangrijk als werkgever voor ruim 1400 personen, maar is het ook van belang voor onze bovenregionale uitstraling. Dus als Tjongerschans 125 jaar bestaat kan het ziekenhuis daar iets mee doen. Wij als gemeente doen daar graag aan mee.”

(Tekst Jitze hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)