Heerenveen krijgt eind dit jaar permanente Walk of Fean

HEERENVEEN - In het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018 krijgt Heerenveen vanaf eind dit jaar een permanente Walk of Fean. De wandeling voert langs achttien bankjes, waarbij sporthelden uit Heerenveen worden geëerd.

De achttien bankjes die voor de wandeling worden aangebracht zijn gemaakt van gerecycled materiaal van Omrin.

De opening van de Walk of Fean is op 28 december tijdens het NK afstanden in Thialf. De wandeling verbindt Thialf, het Abe Lenstra Stadion en Sportstad Heerenveen met het centrum van het Friese Haagje.

Met de Walk of Fean zegt initiatiefnemer Heerenveen ’n Gouden Plak een ‘openluchtmuseum’ met daarin de sporthelden van Heerenveen te willen realiseren.

,,Vanuit toeristisch oogpunt is de Walk of Fean een mooie verbinding tussen de highlights van Heerenveen”, zegt Tjitte de Wolff, voorzitter van Heerenveen ’n Gouden Plak.

Naast een langere route is het ook mogelijk om voor een kortere variant te kiezen. Die gaat alleen door het centrum. Het idee voor de wandeling werd na de succesvolle winterspelen van 2014 in Sotsji geopperd binnen ’n Gouden Plak.

Borstbeeld en augmented reality

Op een deel van de bankjes die worden geplaatst komt een borstbeeld van een sportheld. Epke Zonderland, Sanne Wevers en Foppe de Haan hebben daaraan hun medewerking al toegezegd.

Ook worden alle achttien bankjes voorzien van augmented reality. Daarvoor wordt een app met wandelroute ontwikkeld. In die app staan achtergrondverhalen.

Daarnaast kunnen gebruikers van de app bij verschillende bankjes een sporter of sporticoon zien en daarover meer informatie krijgen. Aan de app wordt ook een spelelement toegevoegd.

Commissie van aanbeveling

Foppe de Haan, Hans Westerhof en Jillert Anema vormen samen de commissie van aanbeveling. Samen met Heerenveen ’n gouden Plak hebben zij een lijst met sporters en sporticonen samengesteld.

Dat betreft onder andere schaatsers, turners, voetbalcoaches en personen uit het skûtsjesilen.

Naast de sportcommissie is er ook een sponsorcommissie. Die is nog druk bezig om sponsoren voor de bankjes binnen te halen. Alle bedrijven kunnen meedoen.

Meer informatie over sponsoring is te krijgen via info@ngoudenplak.nl.