Ziekenhuis Tjongerschans bereidt zich voor op duurzame toekomst

HEERENVEEN - Tjongerschans werkt momenteel druk aan de stroomvoorziening van het ziekenhuis in Heerenveen.

Als de werkzaamheden klaar zijn, ligt er straks maar liefst een ruim 750 meter lange nieuwe stroomkabel rondom het ziekenhuis. ,,Wij hebben te maken met een groeiende behoefte aan elektriciteit. Door nu al de capaciteit te verzwaren zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we zeker weer jaren vooruit”, zegt Marco Idzenga, coördinator bedrijfsbureau Tjongerschans.

Ook moet de capaciteit omhoog vanwege de komst van het vijfduizend vierkante meter grote nieuwe expertisecentrum Medisch Specialistische Ouderenzorg, waar momenteel druk aan wordt gebouwd achter het ziekenhuis. In dat gebouw wordt geen gas meer gebruikt, maar is alles elektrisch. De bouw ervan startte in 2017. In het voorjaar van 2019 worden de patiënten, zoals dat heet, ‘ingehuisd’.

De zorg bij het expertisecentrum Medisch Specialistische Ouderenzorg wordt verleend in samenwerking met Meriant. De ouderenzorg is overigens een van de drie speerpunten van Tjongerschans. De andere twee zijn het Centrum voor vrouw, moeder, kind en het Centrum voor mobiliteit, sport en preventie in Sportstad Heerenveen.

Vijf fasen

De werkzaamheden gebeuren onder de noemer project modificatie energievoorziening. Liander en Kenter zijn daarbij de hoofdaannemers. Het werk zelf is opgeknipt in vijf fasen. Fase één betrof het vervangen van de noodstroombesturing in 2015.

Terwijl in 2017 fase twee plaatsvond. Die bestond uit het vervangen van de noodstroomaggregaten.

Fase drie en vier vinden dit jaar plaats en betreffen respectievelijk het aanbrengen van de stroomkabel om Tjongerschans heen, een nieuwe hoofdaansluiting en een interne verschuiving van kabels en elektriciteitskasten. Dat is bedoeld om systemen draaiende te kunnen houden in geval van onderhoud en calamiteiten.

Idzenga: ,,Fase vijf tenslotte is het monitoren van energieverbruik, als alles klaar is.”

Overige werkzaamheden

Naast de stroomvoorziening vinden er achter de schermen nog diverse andere werkzaamheden plaats of wordt over ontwikkelingen nagedacht. Zo wordt bekeken om bestaande zonnepanelen die zijn afgeschreven te vervangen en om eventueel meer zonnepanelen aan te brengen op Tjongerschans.

,,Op het nieuwe expertisecentrum komen in elk geval ook zonnepanelen”, zegt Idzenga. ,,Verder worden eind dit jaar de bestaande lichtarmaturen van de parkeergarage vervangen door led.”

Watertank en dieseltank

Vanwege de groei van Tjongerschans wordt ook de capaciteit van de bestaande watertanks en dieseltanks onder handen genomen. Als back-up staan er nu twee watertanks met in elk twintig kuub water. Dat wordt continu ververst. Er komt nog een derde tank bij van tachtig kuub. Terwijl voor de diesel eerder al een nieuwe tank werd neergezet. Dat betrof een dieseltank van twaalf kuub. Die is in 2017 geplaatst.

Idzenga: ,,Daarnaast hebben we twee noodaggregaten, die maandelijks worden getest. De aggregaten kunnen elk ongeveer vierentwintig uur draaien. Dus in geval van stroomuitval kan Tjongerschans hoe dan ook doordraaien.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)