Inwoners gemeente Heerenveen betalen straks per kilo voor afval in sortibak

HEERENVEEN - Inwoners van de gemeente Heerenveen betalen vanaf 1 januari 2019 per kilo voor het afval in hun sortibak. Nu nog wordt per leging van de grijze container betaald.

Wat de kiloprijs van het afval wordt, is nog niet bekend. De exacte tarieven van het zogenaamde Diftar+ moeten namelijk nog worden vastgesteld. Maar volgens wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen kan het tot twee euro per inzameling schelen.

Het legen van de sortibak gebeurt om de veertien dagen. ,,Voor wie bang is dat anderen afval in hun container gooien, kan tegen een eenmalige betaling van circa veertig euro een kantelslot op de container worden gezet. Dat slot gaat open, als de container ondersteboven hangt om te worden geleegd en sluit de container weer af als hij weer op de grond wordt gezet.”

Terugdringen

Met de nieuwe manier van inzamelen zegt de gemeente de hoeveelheid afval te willen terugdringen dat nu in de sortibak wordt gegooid, maar daar niet in thuishoort. Zoals textiel, glas, GFT-afval en bijvoorbeeld elektrische apparaten. Wat wel in de grijze container thuishoort, is plastic, drankkartonnen en metalen zoals dopjes en andere kleine metalen.

Van Veen: ,,Omrin heeft een goed sorteersysteem om dergelijk afval te scheiden. Dat kan vervolgens weer worden hergebruikt. Hoe meer ander restafval er tussen zit, hoe minder goed dat afval hergebruikt kan worden vanwege vervuiling. Wij zien namelijk in bijna al het afval een nieuw product.”

‘VANG’

Het afval scheiden past volgens Van Veen binnen de duurzaamheidambitie van de gemeente Heerenveen. Elke Nederlandse gemeente is verplicht om in 2020 volgens het principe Van Afval Naar Grondstof (VANG) het aantal kilo’s afval per huishouden terug te dringen naar honderd kilo per jaar. Nu zit dat rond de honderdzestig kilo per jaar in Heerenveen.

Van Veen: ,,We willen mensen mede daarom prikkelen om bewust om te gaan met afval. Daarnaast willen wij mensen bewust maken van wat ze inkopen, hoe minder verpakkingsmateriaal gekocht wordt hoe minder je hoeft weg te gooien.”

Raadslid

Als voormalig raadslid al kreeg Van Veen naar eigen zeggen veel vragen over afval. ,,Mijn handen jeuken dan ook om er als wethouder wat aan te doen. Iedereen heeft ook wel een mening over afval. Het is namelijk iets wat niet alleen ons en onze kinderen aangaat, maar ook ons nageslacht.”

Dat de 35-jarige in Oldemarkt geboren Van Veen wethouder zou worden, had hij zelf overigens niet verwacht. Zo werkte hij eerst als accountant bij Deloitte en later bij het strategisch adviesbureau BMC.

,,Ik woonde ondertussen al in Heerenveen. Hier kwam ik in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 op de kieslijst te staan voor de VVD. Terwijl ik uit een CDA-nest kom. Het was niet de bedoeling dat ik zo hoog zou eindigen. Ik had namelijk een drukke baan, had een studie opgepikt en stond op het punt om vader te worden. Vijf dagen later werd de eerste van onze twee kinderen geboren.”

Kans

Nadat Van Veen dit jaar de kans kreeg om wethouder te worden voor zijn partij, hoefde hij niet lang na te denken om ja te zeggen.

,,Mijn hart zei: ‘Als je nu niet wethouder wordt, krijg je later misschien spijt’. Ik zag het als een kans die misschien niet weer voorbij zou komen. In tegenstelling tot het werk bij BMC heb ik nu een heel ander leven. Toen reed ik tot 80.000 kilometer per jaar en werkte ik veertig tot zestig uur per week. Nu ben ik zeven dag per week wethouder, maar heb ik wel een veel meer divers leven. Dat geeft op een bepaalde manier wel rust.”

Ondanks alle drukte van zijn werk als wethouder, probeert Van Veen ook zoveel als mogelijk te ontspannen. Zo volleybalt hij bij Flora in Heerenveen en rijdt hij graag motor. Daarnaast spaart hij oude ansichtkaarten met daarop dorpsbeelden.

,,Ik vind het om die reden prachtig om te struinen over markten op zoek naar ansichtkaarten. Naar die ene schat. Over schatten gesproken, ik heb ook een metaaldetector. Mijn mooiste vangst daarmee was een oud knijploodje (loodje waarmee vroeger meelzakken werden verzegeld, JH). Vanwege tijdgebrek heb ik de metaaldetector echter al een tijd niet meer gebruikt.”

Sportief

Ook op sportief gebied laat Van Veen zich gelden. Zo volbracht hij dit jaar voor de eerst de Fietselfstedentocht. ,,Dat heb ik gedaan op een stadsfiets met vijf versnellingen. Tot aan Holwerd fietste ik samen met een collega van BMC, mijn moeder en een tante. Daarna fietsten we ieder ons eigen tempo. Van conditie moet ik het trouwens niet hebben, wel van wilskracht”, aldus de wethouder, die zaterdag ook de honderd kilometer fietste bij de eerste editie van de Tour de Fean.

,,Een andere hobby is dus politiek. Als wethouder mag ik daar de hele dag mee bezig zijn. Hoe mooi is dat?”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)