Yvonne IJtsma: ‘Geef nooit op. Dat heb ik ook niet gedaan’

HEERENVEEN - Voor het project Heldinnen van ’t Veen nomineerden Heerenveners hun persoonlijke heldin. De gekozen vrouwen komen aan bod in de Heerenveense Courant. Deze week: Yvonne IJtsma.

Ellen Akkerman heeft Yvonne IJtsma genomineerd, omdat ze haar een dappere jonge vrouw vindt met een bijzonder verhaal. Yvonne maakt zich sterk voor jonge LHBT-ers (Lesbische, Homo, Bi en/of Transgender jongeren). Ze organiseert activiteiten voor deze doelgroep en het is haar wens dat er een hip gaycafé komt in Heerenveen.

Hoe was je als meisje?

,,Ik ben opgegroeid in Heerenveen bij mijn ouders en mijn twee jaar jongere zusje. Al vanaf mijn geboorte heb ik veel doorzettingsvermogen. Ik ben te vroeg geboren en woog maar 1820 gram, maar na vier weken ziekenhuis mocht ik al naar huis. Na de basisschool ben ik naar het AOC gegaan waar ik het Leer Werken Traject heb gevolgd, in de praktijk leer ik beter dan theoretisch. De eerste twee jaren van het AOC ben ik gepest. Zelf voelde ik mij niet anders dan de anderen, ik heb geen idee waarom ze het op mij gemunt hadden. Ze noemden mij ‘schele’ en ze dachten dat ik anorexia had, terwijl ik gewoon heel tenger ben. Door het pesten ben ik erg onzeker over mezelf geworden.”

Heb jij weleens een uitnodiging tot verandering gehad?

,,Er was een meisje dat ik heel leuk vond en ze zei: ‘Is het niet verstandig dat je gaat bellen voor hulp?’ Zij was de uitnodiging. Ik schaamde mij en durfde geen hulp te vragen, want ik dacht dat mensen mij dan een psychopaat zouden vinden. Dankzij haar heb ik die stap durven zetten. Ik kom nu bij de GGZ waar ik met hulp van de therapie werk aan het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Dat is belangrijk, anders blijft het zoals het is en blijf ik onzeker.”

Welk avontuur ben je nog meer aangegaan?

,,Drie jaar geleden had ik mijn coming out. Ik twijfelde of ik bi was, maar toen ik met een meisje zoende dacht ik: ‘Ja, dit is het. Ik weet het zeker’. En alles viel toen eindelijk op zijn plek. Ik wist dat mijn ouders het zouden accepteren. We zeggen wel eens dat mijn ouders ‘er een potje van gemaakt hebben’.”

Is er ook een mentor op jouw pad geweest?

,,Ik heb zelf de stap gezet om in Heerenveen ontmoetingsavonden voor LHBT’ers te organiseren, zodat deze groep jongeren gezellig met elkaar af kunnen spreken. Op dit moment staan de ontmoetingsavonden op een laag pitje. Ik heb een nieuwe woning, nieuw werk en ik ben bij de GGZ. Het is veel en ik moet alles alleen doen sinds ik zelfstandig woon. Vandaar. Maar mijn droom blijft om een gaycafé in Heerenveen te openen. Bijvoorbeeld in het oude Casa, met subsidie van de gemeente. Zodat mensen niet naar Groningen hoeven om zo’n café te bezoeken. Soms willen of durven mensen dat niet. Nu is Ellen Akkerman mijn mentor en helpt ze mij om stapjes te zetten om deze droom uit te laten komen.”

Wat heb je geleerd over jezelf?

,,Ik had moeite met nee zeggen en ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven en om voor mijzelf op te komen. Verder houd ik een positiviteitsdagboek bij, waarin allerlei dingen staan waar ik goed in ben. Er staat bijvoorbeeld in dat ik leergierig, grappig, spontaan, liefdevol, vriendelijk, sociaal, vrolijk, zorgzaam, initiatiefrijk, gek op dieren en moedig ben. Ook heeft mijn teamleider er in geschreven dat ik een betrokken medewerkster ben die openstaat voor collega’s en die zich kwetsbaar opstelt. ‘Good vibes only’ staat op de voorkant van het dagboek. Ik heb de foto’s waar ik met de andere heldinnen op sta in mijn dagboek gezet. Heldin zijn geeft mij de moed om de LHBT-ontmoetingsavonden weer op te starten.”

Heb je ook een talisman, een voorwerp waar je kracht uit put?

,,Nee, maar nu ik mijn hondje Billy heb, kom ik meer de deur uit en ben ik vrolijker.”

Wie is jouw heldin?

,,Mijn moeder is mijn heldin. Ze heeft altijd voor structuur gezorgd en heeft me op het juiste spoor gehouden. Dat is nog steeds zo. Mijn moeder inspireert en motiveert mij. Ze bedenkt kleine oplossingen om het leven makkelijker te maken. Ze zorgt ervoor dat ik steeds zelfstandiger word.”

Welke gouden tip heb je voor andere meiden en vrouwen?

,,Geef niet op. Ga door met je werk, school, stage of andere dingen, ga naar buiten en doe wat je te doen hebt. Het leven is misschien niet altijd even leuk en makkelijk, maar zoek steun bij vrienden en vriendinnen, je familie of je vriend of vriendin. Geef nooit op. Dat heb ik ook niet gedaan. Sommige dingen hebben nou eenmaal tijd nodig. Neem vooral niet te grote stappen. Ook bij mij is het weer goed gekomen door gewoon door te gaan. ‘Life is tough my darling, but so are you’.”

Gaycafé in Museum Heerenveen

Stichting De Muze organiseert samen met Yvonne IJtsma een gaycafé voor LHBT-jongeren op zaterdagavond 27 oktober van 20.00 tot 23.00 uur in het Museum Café van Museum Heerenveen aan de Minckelerstraat 11 in Heerenveen. De toegang is gratis.

De expositie ‘Heldinnen van ’t Veen’ is van 6 oktober tot en met 24 november te zien in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen Heerenveen. De toegang is gratis. De opening is op zaterdag 6 oktober om 14.00 uur. Voor de overige activiteiten zie www.demuze.frl.

Heldinnen van ’t Veen is onderdeel van De Reis. De Reis is het community-art programma van Keunstwurk dat uitdagende ideeën en initiatieven uit de Friese samenleving helpt realiseren. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Yvonne IJtsma is geïnterviewd door Marjolein Reurich en Wytske Hallema, vrijwilligsters bij Stichting De Muze.

(Tekst Marije Nutma)