Herdi Oosterbaan: ‘Seniorencoach en uitvaartspreken zeer dankbaar werk’

HEERENVEEN - Herdi Oosterbaan uit Heerenveen is sinds vorig jaar seniorencoach. Daarnaast spreekt zij op uitvaarten. Zaterdag staat zij met een stand op de seniorenmarkt in Heerenveen.

Als seniorencoach zet Oosterbaan zich onder andere in om ouderen uit een sociaal isolement te halen. Dat doet zij onder andere door cliënten te helpen sociale contacten te maken en die vervolgens leren te behouden. ,,Daarnaast maak ik wandelingen met de ouderen, doe ik spelletjes met hen, ga ik met hen naar het ziekenhuis of naar een arts, winkel ik met de ouderen en bezoek ik met hen familie en vrienden. Indien nodig zorg ik ook voor vervoer.”

Zelf werkt Oosterbaan al sinds jaar en dag in de zorg. De laatste jaren had zij een kantoorfunctie bij Alliade. Daarvoor was zij onder andere groepsleidster in de gehandicaptenzorg.

,,Ik wilde weer graag terug de werkvloer op. Dat was in 2015. Toen ben ik mij gaan oriënteren. Op dat moment kwam toevallig de dorpskrant van Oranjewoud uit, waarin een onderzoek van de gemeente stond. Dat ging over eenzaamheid onder ouderen. Dat greep mij als mensenmens aan.”

Koffieochtend

Met het artikel in haar achterhoofd ging Oosterbaan vervolgens naar Caleidoscoop. ,,Daar gaf ik aan graag met enige regelmaat een koffieochtend te willen organiseren. Begin 2016 vond de eerste plaats in Restaurant De Koningshof. Nu nog is de koffieochtend een keer per maand op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.”

Tegelijkertijd benaderde Marleen de Beer van Caleidoscoop haar voor Wijkplatform De Akkers, of zij ook in Serviceflat Oranjewoud de koffieochtend wilde begeleiden voor het wijkplatform. Deze koffieochtend is om de twee weken.”

Opleiding

Omdat Oosterbaan uit de gehandicaptenzorg afkomstig is, besloot zij vanwege de werkzaamheden voor ouderen een opleiding te volgen. Dat werd de hbo-opleiding seniorencoach. Die volgde zij in Zwolle via Sonnevelt Opleidingen. Om de twee weken was er een opleidingsdag in Zwolle. Daar omheen was er veel huiswerk. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Want de opleiding heeft mij veel gebracht.”

Ondertussen heeft de Heerenveense al tal van senioren geholpen. Wat zij merkt waar senioren veel tegenaan lopen, is dat er een drempel is om de deur uit te gaan. ,,De drempel ontstaat vaak door ziekte, verlies van werk, een verhuizing, het gevoel van overbodig zijn. Mensen sluiten zich daardoor af en blijven binnen. Daardoor wordt de drempel juist weer verhoogd om dingen te ondernemen. Als seniorencoach leer je mensen naar zichzelf te kijken en hoe zij zelf de regie kunnen nemen en hoe hier aan te werken. Het allerbelangrijkste is om vertrouwen van de ander te krijgen. Dat lukt alleen als je eerlijk en oprecht bent en de ander zich op zijn of haar gemak voelt. Pas dan ga ik in op de hulpvraag. Als je het zelfvertrouwen van de senioren ziet groeien en ziet dat zij de regie weer durven te nemen over hun leven, is dat fantastisch mooi. Dat geeft heel veel voldoening.”

Uitvaartspreker

Naast haar werk als seniorencoach is Oosterbaan sinds vier jaar ook uitvaartspreker met haar bedrijf Herdi’s Uitvaartspreken. Met uitvaartspreken kwam zij in aanraking toen de moeder van haar man overleed. Zij sprak destijds op de uitvaart. ,,We liepen naar de koffiekamer toen de bode ons aansprak. Hij zei: ‘Ik heb veel professionele sprekers gehoord, maar dit was wel heel bijzonder’.”

Met de opmerking in haar achterhoofd besloot Oosterbaan om uitvaartspreker te worden. ,,Als de bode belt, ga ik naar de familie van de overledene. Met hen ga ik blanco het gesprek aan. Je maakt heel veel mee en hoort uit alle lagen van de bevolking hele bijzondere verhalen. Het in memoriam moet feitelijk honderd procent kloppen en passen bij de overledene.”

Een dag voor de uitvaart leest Oosterbaan bij de familie thuis het in memoriam voor. Soms is de familie iets vergeten te vertellen en wordt het nog toegevoegd. Pas als de nabestaanden honderd procent akkoord zijn, is het definitief.

Het mooie aan deze manier van werken is volgens Oosterbaan dat de familie tijdens de uitvaart zelf beter kunnen loslaten, omdat zij weten wat er gaat komen en daardoor bewust de dienst kunnen meemaken.

,,Als na de dienst dan gevraagd wordt of ze mij mogen bedanken met een knuffel omdat de dienst precies zo is gegaan als ze zich hadden voorgesteld, dan is dat een groot compliment.”

Meer informatie via 0513-631585 en via 06-20022365. Zie ook www.coachherdi.nl en www.herdisuitvaartspreken.nl.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)