FOTO’S | Repair Café Jubbega officieel geopend in MFG De Kompenije

JUBBEGA - Het Repair Café in het MFG De Kompenije in Jubbega is vrijdagmiddag officieel geopend.

Het Repair Café is een samenwerking tussen De Kompenije met Over Welzijn Gesproken (OWG) Jubbega-Hoornsterzwaag.

,,Wat wij willen bereiken is om mensen te verbinden en voor een stukje reuring te zorgen. Ook hopen wij zo een andere doelgroep in De Kompenije te krijgen”, zegt Jan Leistra, voorzitter van de Stichting Multifunctioneel Gebouw Jubbega, dat De Kompenije exploiteert.

Ook is het Repair Café - waarvan het idee al drie jaar geleden ontstond - bedoeld om te voorkomen dat elektrische apparaten klakkeloos worden weggegooid, terwijl zij eventueel nog te repareren zijn. ,,Daarnaast is het voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie mogelijkheid om als vrijwilliger werkervaring op te doen.”

‘Afval terugdringen’

Wethouder Jaap van Veen, die bij de opening aanwezig was en ook zijn handen uit de mouwen stak, liet weten blij te zijn met het Repair Café.

,,Het is een mooi initiatief om afval terug te dringen. Dat sluit weer aan bij de naderende verplichting vanuit de overheid van maximaal honderd kilo afval per huishouden per jaar.”

Het Repair Café is elke eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Er staan dan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Alles wat het niet meer doet, is welkom.

Het concept Repair Café bestaat sinds 2009. In de hele wereld zijn al heel veel groepen actief.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)