Zahra Mousazadeh: ‘Het raakt mij dat ik genomineerd ben als Heldin van ’t Veen’

HEERENVEEN - Voor het project Heldinnen van ’t Veen nomineerden Heerenveners hun persoonlijke heldin. De gekozen vrouwen komen aan bod in de Heerenveense Courant. Deze week: Zahra Mousazadeh.

Uit alle nominaties koos een commissie tien heldinnen: Asema Ahmed, Milou Bosscher, Esther Haveman, Hedy Nijhoff, Coby van der Laan, Zahra Mousazadeh, Ingrid Struijk, Anneke Tel-de Vos, Yvonne IJtsma en Simone Woudstra.

Coby van der Laan nomineerde Zahra Mousazadeh als heldin van Heerenveen. Zahra nam het heft in eigen handen, nadat ze vijfentwintig jaar geleden samen met haar man als vluchtelinge naar Nederland kwam. Nu werkt ze bij het Friesland College als directeur FC Extra, school voor volwasseneneducatie. ,,Ze is een groot rolmodel voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond”, aldus Van der Laan.

Zelf vindt Mousazadeh het te veel eer dat ze genomineerd is, maar het raakt haar wel. ,,Het ontroert mij nog steeds als ik hoor wat Coby over mij zegt. Het klopt feitelijk, maar om nu heldin te zijn.”

Wie is jouw heldin?

,,Fahra Dibah, zij heeft Iraanse vrouwen een eigen gezicht gegeven. Vrouwen mochten studeren en kregen meer rechten. Ze heeft vrouwen geïnspireerd om het heft in eigen handen te nemen en dat doe ik ook. Per definitie maak jij altijd keuzes en heb je het heft in eigen handen, het is aan jou.”

Welk avontuur ben jij aangegaan in je leven?

,,Toen ik op mijn zevenentwintigste aankwam op Schiphol had ik geen idee wat er ging gebeuren. Ik voelde me als een kind van vier in een volwassen lichaam. Alles moest ik opnieuw leren. Hoe werkt het in dit land? De cultuur, de taal, het vervoer? Ik was zelfstandig, maar moest toch alles vragen. Ik was volwassen, maar kon niets overzien. Ik voelde mij onthand. Dat was de grootste beproeving. Na anderhalf jaar mochten we blijven en een nieuw bestaan opbouwen.”

Wat was jouw drijfveer om door te gaan?

,,Ik wilde zelfstandig zijn en blijven, zelf keuzes kunnen maken. Dat zit er al van kinds af aan in, mijn moeder zegt dat ik al jong een weerwoord had. Mijn vader heeft mij gemotiveerd om te gaan studeren, hij is mijn held. Ik was de enige dochter met twee broers. Mijn vader zei: ‘Wees zelfstandig, niet onderdanig, je bent een volwaardig mens’. Ik ben mijn ouders heel dankbaar.”

Wat heb je over jezelf ontdekt tijdens de beproevingen die je hebt doorstaan?

,,Ik weet nu dat ik alles aan kan. Dieper dan met mijn koffers op Schiphol staan, kon ik niet gaan. Door de jaren heen heb ik een groot relativering- en incasseringsvermogen ontwikkeld. Achteraf ben ik blij met wat ik meegemaakt heb, het maakt dat ik ben wie ik ben. Ik heb ontdekt dat ik ervan hou om mijzelf te ontwikkelen. Ik heb geen rust en stap makkelijk in iets nieuws. Zo wilde ik een eigen bedrijf beginnen en dat heb ik ook gedaan. Na twintig jaar bij gemeentes en in het sociale domein gewerkt te hebben merkte ik dat mijn eigen ontwikkeling langzamer ging. Deze baan bij het Friesland College trok mij enorm en daar werk ik sinds januari. Ik ben vaardig geworden in het maken van keuzes en ga daarbij uit van wat ik toe kan voegen. Ik doe waar ik van hou en wat ik belangrijk vind. Ik leef in het nu.”

Wat brengt het jou om steeds weer in iets nieuws te stappen?

,,Mijn drijfveer is persoonlijke ontwikkeling. Ik hou niet van routine en wil leren en verder komen. Tegelijkertijd is het voor mij belangrijk dat ik iets kan betekenen voor een ander. Als ik het gevoel heb dat ik ergens geen toegevoegde waarde meer heb, ga ik verder.”

Wat zou je nog willen ontwikkelen? Wat wens je jezelf toe?

,,Mijzelf de rust gunnen en meer kunnen genieten van wat ik gepresteerd heb. Ik kan jaloers zijn op mensen die met een boek aan het zwembad liggen.”

Waar ben je dankbaar voor?

,,Voor de kracht die ik heb. Door die kracht heb ik het gered. Het is de kracht om mijzelf te kunnen managen.”

Welke gouden tip heb je voor andere vrouwen om hen te inspireren?

,,Het eerste gezegde dat ik in Nederland leerde: ‘Waar een wil is, is een weg’. Een mens kan veel aan. Wees geen slachtoffer. Gebruik je wilskracht. Het gaat altijd over durven kiezen en de consequenties van je keuzes aanvaarden. Ik durfde niet in Iran te blijven en heb moeten vluchten. Achteraf bezien is dat ook een keuze. Deze keuze heeft verstrekkende gevolgen gehad. Waardeer wat je hier in Nederland hebt. Besef in wat voor een gezegend land je leeft. Je kunt hier een studie kiezen. Ik moest naar Turkije om te studeren omdat het in Iran niet kon. Hier staat alles open, ga ervoor en schroom niet om hulp te vragen.”

Expositie

De expositie Heldinnen van ’t Veen is van 6 oktober tot en met 24 november te zien in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. De toegang is gratis.

Heldinnen van ’t Veen is onderdeel van De Reis. De Reis is het community-art programma van Keunstwurk, dat uitdagende ideeën en initiatieven uit de Friese samenleving helpt realiseren. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Zahra Mousazadeh is geïnterviewd door Mirjam van den Akker en Wytske Hallema, vrijwilligsters bij Stichting De Muze.

(Tekst Marije Nutma)