HTV Ten Woude start met rolstoeltennis, kick-off tijdens open dag

HEERENVEEN - Tennisvereniging HTV Ten Woude start met rolstoeltennis. Iedereen met een lichamelijke beperking uit de verre omgeving van Heerenveen is daarbij welkom.

De kick-off van het rolstoeltennis bij is zaterdag 15 september tijdens de open dag van de tennisvereniging aan de Binnenweg 3-A in Heerenveen. De aftrap wordt om 14.00 uur verricht door wethouder Jelle Zoetendal. De open dag zelf is van 14.00 tot 17.00 uur.

Het rolstoeltennis wordt onder de aandacht gebracht tijdens de open dag van HTV Ten Woude. Dat gebeurt onder andere met een inleiding door trainer Paul Plantinga over wat rolstoeltennis inhoudt. Daarna is er een clinic en een voorbeeldtraining. Terwijl ook de Esther Vergeer Foundation aanwezig is.

HTV Ten Woude is voor het rolstoeltennis benaderd door de Esther Vergeer Foundation en Sport Fryslân. ,,Omdat wij één van de grootste en bekendste tennisverenigingen zijn”, zegt bestuurslid Ton van Hooijdonk van HTV Ten Woude.

Om te zien of en welke aanpassingen gedaan moesten worden, is Rob Boskeljon, trainer rolstoelbasketbal, samen met een aantal anderen gevraagd om een rondje over het tennispark te maken. Dat resulteerde er onder andere in dat het terras moest worden vernieuwd en dat er aanpassingen aan het al bestaande mindervalidentoilet moesten worden gedaan. Ook is het hele park ondertussen drempelloos.

Van Hooijdonk: ,,Voor wat betreft de parkeerplaatsen hoefden geen aanpassingen te worden gedaan. Ook de entree van HTV Ten Woude zelf was al geschikt voor mindervaliden.”

Rolstoelen beschikbaar

Voor de mindervaliden zijn desgewenst rolstoelen beschikbaar. Die zijn afkomstig van de in 2004 opgerichte Esther Vergeer Foundation. De stichting van de gelijknamige rolstoeltennisser maakt gewoon sporten op een gewone vereniging mogelijk voor kinderen met een lichamelijke beperking.

,,De rolstoelen zijn bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn, maar toch graag willen tennissen. Ook mensen die in een rolstoel zitten maar geen speciale rolstoel voor het tennis hebben kunnen er gebruik van maken”, zegt Van Hooijdonk. Het bestuurslid geeft aan dat het voorlopig overigens alleen om onderling tennissen en trainen gaat. ,,We willen het rolstoeltennis eerst op de kaart zetten. Maar als club sluiten we zeker niet uit op termijn ook rolstoeltennis in competitieverband aan te bieden.”

Subsidie

Om het rolstoeltennis mogelijk te maken heeft HTV Ten Woude van diverse partijen subsidie ontvangen voor de herinrichting van het tennispark, zoals van: de plaatselijke Lidl, sportkoepel NOC*NSF, de gemeente Heerenveen en onder andere van diverse fondsen voor gehandicaptensporten.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)