Heldinnen van ’t Veen voor het voetlicht

HEERENVEEN - Marije Nutma brengt de komende weken de tien Heldinnen van ’t Veen voor het voetlicht, die onlangs zijn gekozen.

Marije Nutma brengt de komende weken de tien Heldinnen van ’t Veen voor het voetlicht, die onlangs zijn gekozen.

De heldinnen zijn: Asema Ahmed, Milou Bosscher, Esther Haveman, Hedy Nijhoff, Coby van der Laan, Zahra Mousazadeh, Ingrid Struijk, Anneke Tel-De Vos, Yvonne IJtsma en Simone Woudstra.

Vandaag in deel één van de serie Heldinnen van ’t Veen de proloog: In de Voetsporen van de Heldin.

Verhalen als spiegel

Wanneer is een vrouw een heldin? In haar boek ‘In de voetsporen van de Heldin’ beschrijft Edith de Wit hoe de avonturen van vrouwelijke hoofdpersonen in verhalen, films en sprookjes ons een spiegel voor houden. Alle verhalen hebben volgens haar steeds dezelfde opbouw.

De heldin in een verhaal ontvangt altijd een uitnodiging of oproep tot avontuur. Ze stapt over een drempel en belandt in een nieuwe wereld, waar ze beproevingen doorstaat, en waarbij er helpers op haar pad komen. Net als je denkt dat ze alles overwonnen heeft, wordt ze verraden en ze komt in de put terecht. Hier vindt ze het ‘goud’, ze ontdekt wat ze waard is en komt sterker en wijzer uit het donker tevoorschijn.

‘Avontuur daagt je uit’

In het echte leven komen ook vaak uitnodigingen langs. Soms is het avontuur leuk en spannend, zoals het starten van een nieuwe opleiding, het maken van een carrièreswitch of verliefd worden.

Maar avonturen komen ook in minder leuke vormen en je hebt ze niet altijd voor het kiezen. Stel dat je moet vluchten voor oorlog en alles achter moet laten. Je komt terecht in een onbekend land, waar je de taal en de gewoonten niet kent. Dat is een avontuur waar niemand vrijwillig voor kiest.

Als zoiets op je pad komt, hoe ga je daar dan mee om? Voel je je een slachtoffer of maak je er het beste van?

Expositie

Terug naar onze tien heldinnen. Alle heldinnen zijn door vrijwilligsters van Stichting de Muze geïnterviewd. Bij de interviews hebben we ons laten inspireren door Edith de Wit en door de Reis van de Heldin.

Deze verhalen zijn de komende weken te lezen in de Heerenveense Courant. De geschilderde en gefotografeerde portretten van de heldinnen zijn vanaf 6 oktober te bewonderen in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen.

We hopen dat dit vele mensen mag inspireren. Want per slot van rekening zijn we allemaal een held of heldin. Of zoals Edith de Wit zegt: ,,Het leven is als een verhaal, soms een drama, dan weer een komedie en de hoofdrol is voor jou.”

De With zelf geeft 4 november een lezing in het Museum Café over haar boek. Zij geeft dan aan de hand van filmfragmenten uitleg over de Reis van de Heldin. Kaartverkoop en reserveren via demuze.artcafe@gmail.com.

Opening

De opening van de expositie Heldinnen van ’t Veen is op 6 oktober om 14.00 uur in de Pronkkeamer van het Museum Heerenveen. Iedereen is welkom. De expositie is te zien tot en met 24 november.

De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zie ook de website van De Muze.

(Tekst Marije Nutma)