Nieuw cultureel seizoen geopend met twee dagen Heerenveens UITfestival

HEERENVEEN - Voor het derde jaar op rij wordt het nieuwe culturele seizoen feestelijk geopend met het Heerenveens UITfestival.

Er is muziek, er is eten en culturele instellingen presenteren hun programma. Om de feestvreugde te vergroten beslaat het festival dit jaar voor het eerst twee dagen: zaterdag 1 en zondag 2 september.

Twee dagen lang wordt het centrum van Heerenveen overgenomen door cultuur. Muziek, theater, lekker eten, er is vanalles te doen en voor ieder wat wils. Zaterdagmiddag staan op het Gemeenteplein en de Overkluizing podia waar onder meer BigBand Heerenveen en het Flowerpowerkoor optreden.

Via twee routes is er straattheater te bekijken. In het Amelia van Oenemapark zijn waterloopballonnen en op het Molenplein is een mobiel naaiatelier. ‘s Avonds zijn in het Amelia van Oenemapark en bij Café t Skoffeltje bands te zien: het Heerengracht Concert en het Van Rock tot Roll Festival.

Lindegracht

Aan de Lindegracht is een cultuurplein(markt) waar bezoekers een overzicht kunnen krijgen van het culturele programma van het nieuwe seizoen, zoals dat ook het geval is UITfestivals in andere steden.

De spillen van cultureel Heerenveen, zoals het Posthuis Theater, de bibliotheek, Museum Heerenveen en Ateliers Majeurs, zijn aanwezig, evenals kleinere culturele instellingen. Soms worden er voorproefjes gegeven en zijn er nieuwe talenten te zien.

Zondag

Op de zondag is op het Gemeenteplein en de Wettertoer het MultiCulti festival, dat dit jaar voor het eerst bij het UITfestival hoort. Toen het festival dreigde te verdwijnen, is het overgenomen door het UITfestival, het past perfect bij de diversiteit die het UITfestival wil uitdragen.

Bovendien start op zondag om 14.00 uur de FeanRun waarvan de prijsuitreiking om 15.15 op de Oude Koemarkt is.

Gedurende de twee dagen zal het bezoekers ook aan voedsel niet ontbreken. Onder de naam ‘Soul & Food Festival’ staan op het Gemeenteplein negen foodtrucks. Ze komen uit Heerenveen, Friesland en daarbuiten. Het eten varieert van oud Hollands tot Oosters of Mexicaans. Elke foodtruck heeft minstens één vegetarisch gerecht en houdt rekening met allergieën.

Samenwerking

Wat het Heerenveens UITfestival zo sterk maakt, is dat het een samenwerking is van verschillende organisaties, vertelt Nadia Soraya Kappe, coördinator van het festival.

,,Het Heerenveens UITfestival bestaat uit het Straattheater, het Heerengrachtconcert, het cultuurplein, het Soul & Food Festival, Van Rock tot Roll Festival en sinds dit jaar ook het Multicultifestival.”

Dat ontstond zo drie jaar geleden, per toeval, toen verschillende organisaties bij de gemeente aanklopten om op dezelfde datum een evenement te organiseren. ,,Waarom niet de krachten bundelen?”

‘Fijne traditie’

De afgelopen twee jaar waren een groot succes en langzamerhand begint het UITfestival een fijne traditie te worden. Een traditie waarbij het geheel is veel meer dan de som der delen, zegt Soraya Kappe.

,,We hebben mensen echt iets te bieden, omdat het in het hele centrum van Heerenveen dingen te doen zijn. Voor iedereen - jong, oud- is er wel iets.” Bovendien zorgt het voor een veel diverser publiek.

,,Na het Heerengracht Concert loopt er een hele stroom mensen door naar het Van Rock tot Roll Festival en andersom, terwijl een deel daarvan anders misschien niet was komen kijken.”

Zie ook de website van het Heerenveense UITfestival.

(Tekst Lotte Wijbrands/foto’s Max van Gelder)