Zonnebloem Heerenveen aan vooravond jaarlijkse boottocht: ‘Iedereen van jong tot oud is welkom bij ons’

HEERENVEEN - De Zonnebloem afdeling Heerenveen houdt donderdag 27 en vrijdag 28 september weer haar boottocht. Het is een van de jaarlijkse hoogtepunten van de vereniging.

Aan boord kunnen op beide dagen honderdtwintig gasten meevaren. Het vertrek op beide dagen is om 10.00 uur bij de Wetterwille in Heerenveen. Op een schip van Rondvaartbedrijf Van Dijk uit Sneek wordt dan een volledig verzorgde tocht gemaakt over de Friese meren. Om 17.00 uur komt het gezelschap vervolgens weer aan in Heerenveen.

Volgens secretaris Maurits Baks van de Zonnebloem afdeling Heerenveen is de boottocht telkens een evenement waarnaar wordt uitgekeken. ,,De Zonnebloem is een grote familie met een en al gezelligheid. Er is ongeveer negen tot tien keer per jaar een activiteit. De meeste gasten zijn telkens weer aanwezig. Dat zorgt voor hele goede contacten onderling.”

Zelf is de 60-jarige Baks sinds 2016 vrijwilliger bij de Zonnebloem. In datzelfde jaar kon hij in maart met pensioen na een reorganisatie op zijn werk. ,,Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen en kwam uit bij de Zonnebloem. Nadat Ekie van Dijk op een gegeven moment stopte als secretaris ben ik gevraagd om die functie op mij te nemen. Daarnaast onderhoud ik de website. Die heb ik afgestoft, gepimpt en onder andere voorzien van foto’s.”

Hospice

Baks koos voor de Zonnebloem omdat hij sinds zijn jeugd al met ouderen wilde werken. ,,toen ik nog in Den Haag woonde, werkte ik als middelbare scholier in de zomer in een bejaardentehuis. Daar woonden demente ouderen. Ik wilde er ook mijn beroep van maken. Maar toen ik het vakkenpakket zag, ben ik afgehaakt. Toch wilde ik altijd graag met ouderen werken en kan ook goed met hen overweg. Je merkt de dankbaarheid als je hen helpt. Niet alleen in woord, maar ook in gebaar.”

Daarnaast meldde Baks zich onlangs aan als vrijwilliger bij het Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen. ,,Ik zag onlangs een televisieprogramma over een hospice. Dat raakte mij zo, dat ik mij heb aangemeld. Ik heb nu twee diensten meegedraaid. Binnenkort volgt een evaluatie.”

Imago

Overigens benadrukt Baks dat de Zonnebloem niet een club is voor louter ouderen. Dat imago kleeft er volgens hem wel aan. ,,Iedereen van jong tot oud met een fysieke beperking is welkom. Voor deze groep mensen wordt veel georganiseerd. Dat betreft altijd activiteiten tegen een lage prijs. Lidmaatschapskosten zijn er daarnaast niet. Wel kun je als gast een donatie doen aan de Zonnebloem.”

Baks: ,,Als iemand er bovendien behoefte aan heeft om er even tussenuit te gaan, dan kunnen ze een van de ongeveer dertig vrijwilligers van de Zonnebloem benaderen. Wel moeten ze een en ander zelf regelen. Daarnaast worden huisbezoeken afgelegd, om bijvoorbeeld vereenzaming tegen te gaan.”

Kerstdiner

Een ander hoogtepunt van de Zonnebloem noemt Baks het jaarlijkse kerstdiner. Dat was afgelopen jaar voor het eerst in het nieuwe restaurant van Thialf. ,,Voorgaande jaren was dat in serviceflat Heerenhage. Vanwege de sloop ervan moesten we uitwijken. Thialf bleek een prachtig alternatief, met daarbij een mooi uitzicht op de schaatsbaan.”

Voor Baks was het kerstdiner het eerste dat hij meemaakte als vrijwilliger bij de Zonnebloem. ,,Het was prachtig aangekleed, met muziek eromheen. Ook de sfeer was geweldig. Wat dat betreft wil ik benadrukken om vooral eens langs te komen bij een activiteit. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen met een fysieke beperking.”

Aanmelden voor boottocht

Wie met de boottocht mee wil op 27 of 28 september kan zich aanmelden bij Joukje Zijnstra via 0513-640882 of bij Annie Oosterloo via 0513-621825.

Aan de boottocht zijn kosten verbonden. Meer informatie hierover is te krijgen via de beide telefoonnummers.

Zie ook www.zonnebloem.nl/heerenveen.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)