Familie Van Heloma aan bod bij historische wandeling door centrum Heerenveen

HEERENVEEN - De familie van Heloma komt zondag 2 september aan bod bij een wandeling door het historische centrum van Heerenveen.

De wandeling wordt gehouden door de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen in samenwerking met de VVV-Heerenveen en vindt plaats onder leiding van een ervaren gids. De gids vertelt over het Heerenveen van vroeger en dan vooral over de belangrijke rol die de Van Heloma’s in Heerenveen en wijde omgeving speelden.

Drie monumentale panden langs de route waren eens woningen van de familie Van Heloma. Centraal staat de bezichtiging met toelichting van het interieur van Huize Voormeer aan de Heideburen. Deze woning was ongeveer twee eeuwen lang bewoond door de vervenersfamilie Van Heloma.

De laatste Van Heloma die er woonde was mr. Marcus van Heloma Mzn. Hij was kantonrechter in Heerenveen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf en mede-oprichter en erevoorzitter van de KNSB. Marcus van Heloma overleed in 1922.

Achttiende-eeuws

Het monumentale pand werd in 1755 gebouwd en is omstreeks 1850 verhoogd met een extra verdieping. Bij de ingrijpende restauratie van 1975 werden de raampartijen teruggebracht in negentiende-eeuwse empirestijl. In 2010 werden ze voorzien van isolerende beglazing. Qua interieur bevat het gebouw veel interessante elementen uit de achttiende en negentiende eeuw.

Momenteel is Huize Voormeer bewoond. Met zijn fraaie door Roodbaard aangelegde tuin en de schilderachtige tuinmanswoning is het nu een rijksmonument en eigendom van de Van Helomastichting.

De rondwandeling start 2 om 14.00 uur op de stoep van Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat 11.

Maximum aantal deelnemers

Er kunnen maximaal twintig personen deelnemen. Opgave is verplicht en kan uiterlijk tot vrijdag 31 augustus 12.00 uur in het museum bij de balie van de VVV. Aanmelden kan ook via 0513-625555 en via balie@heerenveenmuseum.nl

Informatie over de kosten van deze wandeling en over andere activiteiten van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen staan op www.werkgroepoudheerenveen.nl.