Geertje Stienstra uit Heerenveen gaat voor niets minder dan podiumplek bij NK bloemsierkunst

HEERENVEEN - Geertje Stienstra uit Heerenveen strijdt woensdag 5 en donderdag 6 september in Aalsmeer om de titel Nederlands kampioen bloemsierkunst.

Stienstra won eerder in Aalsmeer de voorrondes. In de finale neemt zij het op tegen de andere winnaars van de diverse voorrondes. In totaal zijn er twaalf finalisten. De winnaar vertegenwoordigt Nederland in 2020 op het Europees kampioenschap in Polen.

De finalisten moeten vijf creaties maken. Drie opdrachten krijgen ze ter plekke uitgereikt, de vierde en vijfde opdracht mogen thuis worden voorbereid. Een van de voorbereidingsopdrachten is het maken van een bloemkraag.

Decoratieve bloemkragen worden bijvoorbeeld in modeshows gebruikt van onder anderen Viktor en Rolf. In totaal worden er per deelnemer bijna duizend bloemen verwerkt in twee dagen. Een jury beoordeelt de werkstukken. De bloemist met de hoogste score wordt winnaar.

Zelf is Stienstra zzp’er. Zij geeft onder andere demonstraties en les op scholen. Ook maakt zij bloemwerk voor vakbladen en doet zij onder andere aan beursaankledingen. ,,Tien jaar geleden deed ik voor het laatst mee en werd toen vierde. Nu ga ik voor een podiumplek.”

Het NK wordt gehouden onder auspiciën van de VBW. Dat is de brancheorganisatie voor bloemisten.