Theatervoorstelling en Sing In in Week van Alfabetisering

HEERENVEEN - De veertiende Week van de Alfabetisering vindt plaats van 3 t/m 9 september. De bibliotheek in Heerenveen organiseert onder meer een theatervoorstelling en een Sing In.

De Week van de Alfabetisering wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. In Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen, iets dat vaak grote gevolgen heeft.

Elfletterspel

Op dinsdagochtend, tijdens het wekelijkse spreekuur, is er voor de bezoekers van het Taalhuis een ‘Elfletterspel’. Zij gaan op (taal)reis langs de Friese elf steden. Daarna is er voor de vrijwilligers en de deelnemers een eenvoudige lunch.

Theatervoorstelling ‘Heldere Taal’

Woensdagavond 5 september om 19.30 uur is er een voor iedereen toegankelijke theatervoorstelling ‘Heldere Taal’. De voorstelling maakt laaggeletterdheid bespreekbaar te laat zien wat er moeilijk en leuk is aan taal.

Onder regie van Onno Spreij en Marit de Weerd hebben negen amateurspelers, waaronder medewerkers van Nivo Noord, aan deze vorm van communitytheater gewerkt. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk. De voorstelling is een samenwerking van dbieb, Bibliotheek Service Fryslân en Nivo Noord, en wordt gesteund door Lân fan taal.

Na afloop van de voorstelling, die zo’n 30 minuten duurt, is er koffie en thee en ruim de gelegenheid om na te praten. Aanmelden is gewenst en kan in de bibliotheek of via bibliothekenmarenfean.nl.

Sing In

Donderdagavond 6 september is er van 18.30 tot 20.00 uur in het Leescafé van de bibliotheek een zogenaamde Sing In: samen met bezoekers van het Taalhuis en andere belangstellenden worden leuke levensliedjes gezongen, ondersteund door musici en leden van een koor uit Heerenveen. Het doel is om te verbinden door samen al zingend bezig te zijn met taal. Iedereen die graag mee wil zingen is welkom.