B&B in Heerenveen

Zakenlui, Friesland-toeristen of sport-fans. Wie naar Heerenveen komt kan natuurlijk in een een van de paar hotels overnachten, maar Heerenveen telt ook een aantal Bed and Breakfasts. Logies en ontbijt, vaak bij iemand thuis. Drie Heerenveense bed & breakfast-eigenaren vertellen over hun B&B.

Jantina Wiersma

Beheert sinds twee jaar BzB Jantina

De onderste verdieping van haar woning aan de Badweg heeft Jantina een ‘bzb’, bed zonder breakfast. Het appartement biedt voor minimaal twee nachten plaats aan twee gasten. Ook haar eigen verdieping verhuurt ze af en toe.

Jantina vindt het leuk om naast haar werk te doen. ,,Je ziet heel veel verschillende nationaliteiten. In de zomer komen er veel toeristen, de rest van de tijd is het 80% zakelijk. De gasten waarderen de rust en de ruimte. Ik heb veel terugkerende gasten, ze noemen het hun tweede thuis.”

Jantina verhuurt het appartement niet fulltime. ,,Ik doe het alleen wanneer het me uitkomt. Aan het appartement zit ook een tuin, als ik het altijd zou verhuren, zou ik nooit in mijn eigen tuin kunnen zitten.”

Ook de goede bedden worden door de gasten gewaardeerd. Ze heeft een samenwerking met Frieschen Bedden, waarvoor ze ook het gezicht is. Laatst heeft ze haar eigen perfecte bed samengesteld, dat als BzB-Jantina-bed verkocht gaat worden.

Martin Horst

Verhuurt sinds vorige zomer twee kamers van zijn huis aan de Regent via de website AirBnB.

,,Ik ben geen officiële bed & breakfast, ik heb gewoon twee kamers boven in mijn huis. De gasten kunnen gebruik maken van de faciliteiten van mijn huis.”

,,Ik werk al twintig jaar in de horeca, ik ben het gewend om mensen om mij heen te hebben. Het is leuk de verhalen achter de mensen te horen.”

Mensen huren met tal van redenen de kamers. Toeristen, familie-uitjes, mensen die voor werk in Heerenveen of omgeving moeten zijn. Hij heeft ook regelmatig gasten die voor sportwedstrijden naar Heerenveen komen. ,,Voor sommige van hen is het Thialf echt wat het stadion van FC Barcelona voor ons is, ze vinden het heel bijzonder.”

De mensen komen uit binnen en buitenland. ,,Laatst had ik nog een groep van acht Amerikanen. Een vrouw was lang geleden geëmigreerd en liet nu aan haar familie zien waar ze vandaan kwam.”

Hoeveel hij zijn kamers verhuurt verschilt per seizoen. ,,In de zomer doen de weekenden het goed, in het voor- en naseizoen komen mensen vooral door de week.” Gemiddeld verdient hij er zo’n 1000 euro per maand ermee.

Bianca Veenstra

Heeft B&B Uitgerust Voor Zaken aan de Rottumerweg

Anders dan de B&B’s van Jantina en Martin is dit een onderneming waar Bianca fulltime mee bezig is.

Na een verbouwing van zo’n twee en half jaar opende B&B Uitgerust voor Zaken. ,,Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen, toen is dit op mijn pad gekomen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

De Bed & Breakfast is, zo voorspelt de naam al, vooral gericht op zakenlui op pad. ,,We zijn er voor hen die weer eens wat anders willen dan een hotel of een gewone bed & breakfast. Wij bieden zes luxe kamers met een gezamenlijke keuken.”

De gasten verblijven van één dag tot enkele maanden en komen vanuit de hele wereld. ,,Ik heb gasten gehad uit Nieuw-Zeeland, Saoedi Arabië - ik denk dat ik de meeste landen wel heb gehad.”

In de twee jaar dat de B&B nu open is, heeft Bianca ,,nog geen seconde spijt gehad. Het is heel afwisselend, elke ochtend als ik ontbijt breng krijg ik te maken met nieuwe verhalen.”