Joop Bleeker (1931-2018) was er altijd

HEERENVEEN - ‘De stem van Heerenveen’, dat was zijn bijnaam. Joop Bleeker was lange tijd ‘The Voice of Thialf’ en de stadionspeaker van het Abe Lenstra Stadion. Ook voor andere sportverenigingen was hij buitengewoon actief. Afgelopen vrijdag 10 augustus is hij in zijn woonplaats Heerenveen overleden. Bleeker werd 87 jaar.

,,In de groei van de naoorlogse Heerenveense sportcultuur was Joop Bleeker een van de pijlers,” aldus Herman ter Meulen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, ,,hij was er altijd.” Hij was onder meer actief in het Heerenveense atletiek, schaatsen, ijshockey en voetbal. Die onvoorwaardelijke betrokkenheid was een van zijn grote krachten. ,,Je kon altijd en overal een beroep op hem doen. Je kon het zo gek niet bedenken, of Joop was erbij.”

Bij het grote publiek werd Bleeker bekend als speaker in het Thialf, waar 45 jaar lang tijdens baan-, club-, nationale en internationale wedstrijden zijn kenmerkende stem door het ijsstadion schalde. Diezelfde stem kon men horen in het Abe Lenstra, waar hij ook stadionspeaker was. Van der Meulen: ,,Hij had een heel mooie en rustige stem.” Het kwam regelmatig voor dat mensen hem aan zijn stem herkenden.

Die stem was tekenend voor zijn karakter. Rustig, beheerst, onverstoorbaar. ,,Hij kon de dingen goed doorzien,” zegt Van der Meulen. Bovendien had hij een innemende persoonlijkheid en een grote sociaal-gevoeligheid, waardoor hij verschillende partijen goed kon verbinden. ,,Dat maakte Joop Bleeker tot Joop Bleeker.”

De mateloze inzet van Bleeker in niet onopgemerkt gebleven. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg als tweede persoon ooit de Blijk van Erkenning van de KNSB en werd geëerd met een fotoportret in ‘De Tien van Thialf’, naast onder meer Rintje Ritsma en Sven Kramer.

Bij Bleeker werd enkele jaren geleden kanker geconstateerd. Daaraan is 10 augustus overleden. De crematie vond maandagavond 20 augustus plaats.