De Uitdaging: ‘Werken met modellen’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer fotografe Wietske Elzinga. Twee van haar foto’s hangen momenteel in Museum Heerenveen.

In de Pronkkeamer van Museum Heerenveen hangen deze hele maand foto’s van de fotoclubs van Heerenveen, Oosterwolde, Drachten en Hurdegaryp. De fotoclubs tonen hun inzendingen voor de jaarlijkse bondsfotowedstrijd (BFW) van de landelijke fotobond. Wietske Elzinga (35) is lid van Fotoclub Heerenveen en van haar hangen twee foto’s in het museum. ,,Ik ben al een aantal jaren bezig met fotografie. Vroeger was ik er ook al heel erg in geïnteresseerd. Toen heb ik wel wat rolletjes volgeschoten. Ik teken ook. Ik houd erg van alles wat beeldend is”, zegt Wietske Elzinga.

Duister

Wietske maakt concertfoto’s in opdracht, maar voor zichzelf maakt ze hele andere foto’s. ,,Dat is meer wat op conceptbasis, wat ik zelf bedenk. Ik bedenk een concept en daarvanuit ga ik een portret of een surrealistisch beeld maken.” Haar stijl zou ze omschrijven als ‘best wel donker’. ,,Mijn foto’s hebben een klassieke uitstraling, maar zijn soms ook wel surrealistisch. Het is per werk verschillend.” Duistere beelden vindt ze interessanter. Heel veel lichte beelden maakt ze ook niet. ,,Hoe minder er is wat opvalt in het beeld, hoe mooier ik het vind. Het trekt mij heel erg aan. Het is alsof het minder duidelijk is, maar dat geeft juist ook dat je er meer naar gaat kijken.”

Zelfportretten

,,Voornamelijk fotografeer ik natuur, portretten en concerten. Ik maak ook veel zelfportretten. Maar zelfportretten waarbij de focus niet echt op mezelf ligt. Ik wil dan iets zeggen met dat beeld. Ik zie er dan ook heel verschillend uit. De meeste mensen die mij kennen die zeggen ook vaak: ‘Huh, ben jij dat?’ Ik maak zelfportretten omdat ik dan weet wat ik wil doen. Ik kan makkelijker mezelf fotograferen in plaats van iemand anders te vragen. Want dan verandert de sfeer. Dan laat ik mij daar door afleiden.” Op een van haar zelfportretten had Wietske haar zelf ingetapet met duct tape. Die foto draait niet om haar, maar het gaat wel over haar gedachten en haar belevingswereld. Het beeld is volgens de fotografe niet heel makkelijk uit te leggen en het is heel persoonlijk. Het gaat over donkere gedachten die je als mens kan hebben en over machtsverhoudingen.

Werken met modellen

,,Ik denk dat mijn uitdaging ligt in het werken met modellen. Dat vind ik wel tricky soms. Modellen die ik nu gebruik, zijn eigenlijk altijd mensen die ik ken of ikzelf. Omdat ik daar al een idee bij heb. Ik ben bang dat als ik een model erbij doe, dat ik mij daar door laat beïnvloeden en het beeld dat ik in mijn hoofd heb, te veel wordt afgeleid. Dat is misschien een uitdaging. Of ik het ooit ga doen, weet ik niet.” Wietske ontmoet liever eerst iemand in het echt voordat zij diegene fotografeert in plaats van dat ze een oproep doet voor een model en dan moet afgaan op de foto’s die modellen sturen van zichzelf. ,,Als ik iemand zie, dan kan ik me gaan indenken hoe ik diegene zou fotograferen. Welke sfeer erbij past, welk onderwerp en welk concept. Omdat ik dan ook al een beeld van een persoon heb, kan ik dat beter in de rest integreren.”

Fotoclub Heerenveen

Iets minder dan een jaar geleden kwam Wietske terecht bij Fotoclub Heerenveen. Ze zat in een online fotoclubje en daarin zat iemand die lid was van de Heerenveense fotoclub en aan Wietske vroeg of ze een keer mee wilde. ,,Ik dacht: ik ga mee en dan zie ik het wel. Maar het beviel en ik bleef. Ik zat een beetje in mijn eigen bubbel. Je bent alleen maar aan het fotograferen en aan het doen. Dan wil je wel iets meer met je werk, maar als je alles alleen doet of alleen bekijkt, weet je op het laatst ook niet meer zo goed wat je er van moet vinden. Ik vond het wel fijn om wat feedback te krijgen en ook om feedback aan anderen te geven. Dan ga je er een beetje anders naar kijken.” De leden van de fotoclub komen een keer per maand bij elkaar. Dan worden de foto’s besproken die iedereen heeft gemaakt naar aanleiding van een thema of een woord. ,,Iedereen heeft dan vaak een andere interpretatie op het thema of het woord. Dat vind ik leuk om te zien.”

Bondsfotowedstrijd

,,Meedoen aan de bondsfotowedstrijd ging eigenlijk heel soepel. De fotoclub vroeg of ik wat foto’s op wilde sturen en koos daar een aantal uit om in te sturen voor de bondsfotowedstrijd. Het was nog best lastig om uit al mijn foto’s de tien beste te kiezen. De fotoclub koos uiteindelijk voor een natuurfoto en een soort van portret, maar niet een normaal portret. Het is een vrij duister portret, net zoals oude schilderijen bijvoorbeeld.” Elke fotoclub stuurt bij de bondsfotowedstrijd de tien beste foto’s in. Die worden beoordeeld door een jury. Elke club krijgt zo een totaal aantal punten toegekend, waardoor een rangschikking ontstaat. Dit jaar deden er 169 fotoclubs mee. Fotoclub Heerenveen eindigde op een gedeelde 28ste plek. ,,Ik vind het wel grappig dat mijn foto’s nu te zien zijn in een museum. Daar had ik niet zo bij stilgestaan op het moment dat ik mijn foto’s instuurde. Het is toch wel leuk dat anderen nu ook je werk kunnen zien. Anders houd je het ook maar allemaal voor jezelf.”

Mieke van Veen