Nieuwe locatie Foar Elkoar Sjop geopend

HEERENVEEN - De nieuwe locatie van de Foar Elkoar Sjop werd zaterdagmiddag geopend. Oprichter Gosse Spiekhout is trots. ,,We proberen te helpen waar we kunnen, met de middelen die we hebben.”

Het is donderdag. In het nieuwe pand van de Foar Elkoar Sjop worden de laatste voorbereidingen gedaan voor de open dag van zaterdag 11 augustus. Een lampje wordt ingedraaid, de laatste kleren worden uitgezocht en het naambordje wordt gepoetst. Hoewel ze pas begin juli de sleutel kregen van de garagebox aan de Kuinder 2a, is de Sjop zo goed als ingericht. In de rekken staan allerlei spullen, van glazen tot dekbedden, van kleding tot meubilair. Boven hangt kinderkleding en speelgoed. Gosse Spiekhout kijkt er tevreden naar. ,,We zijn bijna klaar.”

In Moaie Dei

Het was vier jaar geleden dat Gosse Spiekhout samen met Gea Velkers Stichting In Moaie Dei oprichtte. De Stichting van nu dertig vrijwilligers zet zich in voor mensen die het niet zo breed hebben. Dat doen ze onder meer met de Foar Elkoar Sjop, een soort voedselbank voor spullen. Zij die maandelijks weinig te besteden hebben, kunnen er terecht voor bijvoorbeeld dekbedden, kleding of servies. De spullen voor de Sjop krijgen ze veelal van particulieren die verhuizen of wiens kinderen zijn opgegroeid.

,,We helpen waar we kunnen, met de middelen die we hebben,” zegt Gosse Spiekhout. ,,Er wordt zoveel gekocht en weggegooid tegenwoordig, terwijl er ook veel mensen zijn die het goed kunnen gebruiken.” Dat zijn er veel meer de meesten schatten, zegt hij. Met de Sjop bedienen ze zo’n 600 personen, waarvan het grootste gedeelte uit Heerenveen komt.

Op vertoon van een pasje van de voedselbank of Stichting Leergeld mogen klanten voor 8 punten per persoon per maand spullen uitzoeken. Kleding is 1 punt, andere spullen zoals elektrische apparatuur of meubilair is iets duurder. ,,Wij kijken niet naar inkomen, maar naar wat mensen per maand vrij te besteden hebben.” Hun doelgroep is iets breder dan dat van de voedselbank, mensen zonder voedselbankpasje kunnen zich alsnog melden en worden dan door de stichting gescreened.,,Zo helpen we ook de mensen die net tussen wal en schip vallen.”

Naast de gewone Sjop kunnen mensen ook eenmalig om noodhulp vragen voor de inrichting van een huis. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die uit een Blijf-van-mijn-lijfhuis komen, wiens huis verwoest is door brand of om statushouders.

Nieuwe locatie

Lang zat de Foar Elkoar Sjop in het parochiecentrum 't Skûtsje naast de Katholieke kerk. Eens in de twee weken waren ze open. Ze betaalden niet veel huur - de helft was een gift van de kerk -, maar ze moesten elke keer alle spullen van de opslag naar ‘t Skûtsje brengen en weer terug. Binnenkort zou ‘t Skûtsje anderhalf jaar sluiten in verband met een verbouwing. Ook hun opslagruimtes in de Oranjewoudflat werden gesloopt. Dat was het moment om uit te kijken naar een nieuwe locatie.

Die nieuwe locatie vonden ze op het industrieterrein in Heerenveen-Zuid. Op de Kuinder 2a, achter het gebouw van Vihamij. Ongeveer 200 vierkante meter hebben ze nu voor de Sjop, een kantoortje en opslag. Spiekhout: ,,We hebben nu alles in één, dat is logistiek veel mooier. En omdat we niet alles steeds hoeven te verplaatsen, kunnen we veel vaker open.” In plaats van eens in de twee weken, openen ze nu twee keer in de week. Op dinsdag van 13.00 tot 17.00 en op vrijdag van 9.30 tot 13.30. In de overige tijd hebben ze tijd spullen te brengen en halen en het aanbod te sorteren.

Opening

Spiekhout is trots op de manier waarop de stichting en de Sjop zijn gegroeid. ,,Wat begonnen is met twee personen, opgevouwt in Gea’s auto om door heel Friesland spullen op te halen, is nu uitgegroeid tot een soort bedrijfje. Het is toch wel een mijlpaal dat we nu ons eigen pand hebben.”

De nieuwe locatie werd zaterdag 11 augustus geopend met een open dag. Pater Titus Ikyomke zegende het gebouw in.

Met deze nieuwe locatie en openingstijden hoopt Spiekhout nog meer mensen te helpen. ,,Als je ziet hoe een kindje schuchter aan de hand van haar moeder binnenkomt en daarna stralend met een speelgoedknuffel naar buiten loopt, is dat de mooiste beloning die je kunt krijgen.”