Mienskip door fierljeppen en kazenrollen

HEERENVEEN - Vorige week vond European Sports for All Games plaats. Twintig internationale teams demonstreerden meer dan vijftig sporten op verschillende plaatsen in Friesland. Het was een festival van cultuursporten waarbij ‘wille en meidwaam’ centraal stonden. Dinsdag 7 augustus vond de afsluiting plaats in Heerenveen. Anne Jochum de Vries, directeur van Sport Fryslân en organisator van de Games, blikt terug.

,,Het was fantastisch,” is het eerste wat hij erover wil zeggen, “het was echt indrukwekkend. Een intensieve dag, maar heel mooi.”

Gedurende de hele dag vonden er door Heerenveen op verschillende plaatsen demonstraties en clinics plaats van allerlei internationale cultuursporten. Er werd gefierljept, gekazenrold, er was een internationaal chanbaratoernooi. Voorbijgangers werden uitgenodigd mee te doen. Bij de Schotse Highland Games gooide schaatster Manouk van Tol een zak van 5 kilo over een zes meter hoge lat, een record.

Aan het einde van de dag verzamelde iedereen die mee had geholpen aan de ‘ESFAG’ (European Sports for All Games) bij Feanplaza. Vanaf daar liep een grote optocht dwars door Heerenveen naar de Koemarkt. Voorop liepen Schotse doedelzakspelers, daarachter alle deelnemende landen met hun vlag. Ook vrijwilligers en gastgezinnen liepen mee. Op de Koemarkt werd de bijzondere week afgesloten met speeches, een aftermovie en muziek. De ruim 26 kilo wegende kaas van het kazenrollen werd, zoals in Italië de gewoonte is, opengesneden en uitgedeeld aan de aanwezigen.

Mienskip

De verbindingen die de week heeft bewerkstelligd, zijn voor Anne Jochum de Vries misschien wel het allerbelangrijkste. ,,Sport is daarvoor een krachtig instrument. Ik heb gezien hoezeer dit evenement mensen heeft verbonden. Cultuursporten zijn belangrijk voor lokale verbinding tussen mensen in de mienskip. En door dit evenement hebben we ook kennis kunnen maken met buitenlandse kleine sporten. We konden leren van elkaars culturen.”

Naast de clinics organiseerde het Kenniscentrum Sport (KCS) een kennissafari met de kracht van cultuursporten als thema. Op vijf locaties in Heerenveen werden de 150 internationale congresgangers uitgedaagd met elkaar te discussiëren over relevante thema’s in de wereld van sport, cultuur en mienskip. In It Houtsje kwamen ze bijvoorbeeld in gesprek met Friezen met een bijzonder persoonlijk verhaal over die mienskip.

De verbinding werd nog eens versterkt doordat de internationale sporters in Friese gastgezinnen verbleven. ,,Toen de grootste delegatie sporters afscheid nam van hun gastgezin, zag ik een klein meisje op schoot zitten bij een Friese oma. Ze moest vreselijk huilen. Dat laat zien hoeveel één zo’n week kan doen.”

Statement

Tijdens de sluitingsceremonie heeft de organisatie een statement gemaakt tegenover Unesco. ,,Het valt op dat op de werelderfgoedlijst bijna geen culturele sporten staan. Wij roepen hen op dat wel te doen.” Het statement werd ondertekend door onder andere Sport Fryslân, NOC*NSF, de gemeente Heerenveen, de provincie Fryslân en Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad.

Vervolg

De Vries blikt terug op een mooie week. Wat hem betreft wordt het een terugkerend evenement in Friesland. ,,Ik kan geen enkele plek verzinnen waar zoveel voorzieningen op zo’n kleine afstand van elkaar liggen en die tegelijkertijd zo middenin de mienskip is.”

Ook de deelnemende sporters, de vrijwilligers en de bezoekers waren enthousiast. Heel veel bezoekers hebben de evenementen echter niet getrokken. Vooral het warme weer zorgde ervoor dat veel mensen liever binnen bleven. ,,Maar bezoekerscijfers waren niet een hoofddoelstelling. We hebben onze Friese sporten laten zien. We hebben mensen met elkaar verbonden. We hebben vluchtelingen aan lokale clubs gekoppeld en we hebben ouderen aan het walking football en shuffleboard gekregen. Ik ben heel trots.”