Racebaan Heerenveen

HEERENVEEN - Vorige week stuurde Henry Wijngaarden een ingezonden brief. Hij stoorde zich aan de in zijn ogen veel te hoge snelheid door automobilisten op de Frederik Hendriklaan in Heerenveen. De maximumsnelheid is daar 30 kilometer per uur, maar 80 is volgens hem zeker geen uitzondering.

Na de oproep aan de lezers om te vertellen hoe het bij hen in de straat of wijk gesteld is met de verkeersveiligheid, stroomden de reacties binnen. De mailbox van de Heerenveense Courant liep vol en onder het bericht op Facebook kwamen maarliefst 52 reacties. Een overzicht.

Een inventarisatie

Wie door de reacties op Facebook en in de mailbox scrollt, bespringt het idee dat er eigenlijk nergens ook maar iemand zich aan de maximumsnelheid houdt. Er worden zoveel straatnamen genoemd, dat het niet eens mogelijk is ze hier allemaal op te schrijven. Onder meer de Leeuwarderstraatweg, de Bolster, de Fok, de Compagnonstraat, Haskerdijken, Oranje Nassaulaan, Europalaan en Burgemeester Kennedylaan worden betiteld als racebaan. ,,Kom eens posten op de Zonnebloemstraat. Sommige mensen menen dat ze net zo snel als een ambulance mogen,” schrijft Walter Schokker op Facebook. Johan Hiemstra zegt over de K.R. Poststraat: ,,Probeer maar eens als voetganger tijdens de ochtend- of avondspits in het midden van de kantorenstraat over te steken, je hoort de automobilisten gas geven, terwijl ze 150 meter verder stilstaan voor het rode stoplicht.”

Een aantal wegen springt eruit omdat ze meerdere keren worden genoemd. De Gaasterlandlaan bijvoorbeeld. Daniëlle de Groot verbaast zich erover dat er overal in de wijk 30 km per uur gereden mag worden, maar in die straat 50. ,,Als je ziet hoe hard die auto's rijden om naar hun garage te gaan, dat is niet te filmen.” Ook op de Sieger van der Laanstraat komt vaak voorbij. Lammert Hofman woont in Kempenaersstate en schrijft: ,,Je wordt er horendol van. Je kunt bijna geen gebruik maken van het mooie balkon vanwege auto’s met uitlaten als kachelpijpen en motoren met uitlaten zonder dempers. En dan nog het inhalen, er zit een doorgetrokken streep, maar - streep of niet - er wordt geregeld ingehaald door auto’s en motoren.”

Ook de Haskeruitgang staat bekend als racebaan. Tejay woont ter hoogte van de kruising met de Jousterweg. ,,Wij hebben te maken met veel overlast van veel te snel rijdende auto's, veelal met sportuitlaten die met gierende banden de kruising bij de Welkoop nemen. Daarnaast vinden er bijeenkomsten en wegraces plaats met als verzamelpunt de overkapping van de Kwantum. Acht tot tien auto's gemiddeld. Sterke geluidsboxen verfraaien het geheel, daarbij ondersteund door uitlaten die zodanig zijn bewerkt dat bij spelen met het gaspedaal een oudejaarsavondsfeer wordt benaderd. Tussen de gebouwen is het effect uiteraard het grootst. Politie en gemeente weten ervan maar gedogen het kennelijk.”

Wie rijden er te hard?

Wie zijn deze hardrijders? Sommige straten worden gebruikt als afsnijroute. Dore Bakker over de Zonnebloemstraat: ,,Veel automobilisten gebruiken dit als 'snelle' route om vanuit het centrum de snelweg op te komen.” Veel problematiek speelt zich ook af rond scholen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Beugel, de Mauritslaan, de Henriette Roland Holstweg of de Gorredijksterweg, ,,Niet normaal hoe ouders rijden,” zegt Yvie Langkous. En Margon Mink: ,,Helemaal als het maar een beetje regent. We zouden eens een beetje nat worden.”

Een oplossing

Dat er een probleem is, is duidelijk, maar een oplossing is nog niet zo één-twee-drie te vinden. De een zegt dat buurtbewoners zelf verantwoordelijkheid moeten dragen en elkaar om onverantwoord rijgedrag moeten aanspreken, de ander wijst naar de politie of gemeente. Drempels, bloembakken of smallere wegen worden geopperd.

Een behoorlijk aantal mensen vertelt dat ze het hebben aangekaart bij de gemeente, maar niet de indruk krijgt dat er iets mee gebeurt. Dorre Bakker: ,,Er is contact geweest met de gemeente hierover, er heeft een tijdje zo'n smiley-bord gestaan. Dat is mooi, maar geen structurele maatregel. Drempels, bloembakken, dat zou helpen!” Derk Grijstra, over de Sieger van der Laanstraat: ,,Ook al contact hierover gehad met de gemeente. Doen er behoorlijk laconiek over. Het komt erop neer dat er eerst maar een ongeluk moet gebeuren.”

Anderen kijken in de richting van de politie. Er zouden meer snelheidscontroles moeten komen en meer boetes uitgedeeld moeten worden. Johan van Aalsum: ,,Op de Woudsterweg kan geld verdiend worden. Het is een 30 km-zone. Bepaalde automerken halen met gemak de 80 km.”

Reactie gemeente en politie

Jaap van Veen is wethouder verkeer bij de gemeente Heerenveen. ,,Het probleem van te hard rijden is ons bekend,” zegt hij. ,,Omdat de gemeente wil zorgen voor veilige wijken en dorpen, nemen we de meldingen die we hierover krijgen zeer serieus. Om met een passende oplossing te komen, willen we eerst goed weten wat de oorzaak van een probleem is. Daar is onderzoek voor nodig zoals het doen van snelheidsmetingen. Op de Frederik Hendriklaan vinden die in september plaats. Voor de knelpunten die we dan tegenkomen kunnen we zo het beste bepalen welke maatregelen de grootste kans op verbetering van de verkeersveiligheid opleveren. Op die manier pakken we de problemen gericht aan. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het uitvoeren van verkeersremmende maatregelen, mensen bewust maken van hun gedrag of controles.”

Een soortgelijk antwoord geeft de woordvoerder van de politie Noord-Nederland. Klachten kunnen worden ingediend via de gemeente of politie en worden serieus genomen. ,,We plaatsen niet meteen flitspalen, maar doen eerst onderzoek of het een incident betreft of dat er inderdaad een onveilige verkeerssituatie is. We gaan dan in samenwerking met de gemeente kijken wat een passende maatregel is.”

Het zijn vaak de eigen inwoners van de wijk die te hard rijden, zegt Jaap van Veen. ,,Snelheid is daardoor bij uitstek een probleem dat we met z’n allen moeten aanpakken. De gemeente moet zorgen voor een veilige inrichting van de weg, bewoners moeten elkaar kunnen aanspreken op ongepast rijgedrag.” Inwoners die zorgen hebben over gevaarlijke verkeerssituaties, kunnen mailen naar verkeer@heerenveen.nl.