De Uitdaging: ‘Een goedlopend dorpshuis’

NIEUWEHORNE - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jappie Kuiper, voorzitter van dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne.

Jappie Kuiper (71) is nu zo’n zeven jaar voorzitter van het dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne. ,,Ik ben iemand die zich maatschappelijk graag beweegt. Ik zat vroeger bij de kerk, de school, de sport en ik ben CDA-raadslid geweest bij de gemeente Heerenveen”, zegt Jappie Kuiper. Ook was Jappie 25 jaar lang voorzitter van het Flaeijelfeest. ,,Ik werd toen 65 en ik was 25 jaar voorzitter, dat vond ik een mooi moment om met de Flaeijelfeesten te stoppen. Ik werd toen benaderd met de vraag of ik voorzitter van het dorpshuis wilde worden. Wat ik zeg; ik mag me graag inzetten voor de gemeenschap, dus daar heb ik toen ‘ja’ tegen gezegd.”

Vouwwand

Toen Jappie voorzitter werd van het dorpshuis, stond het er niet heel goed voor met het dorpshuis. Het draaide niet goed en het dorpshuis kende schulden. ,,Dat kon niet zo doorgaan. Er moesten bakens verzet worden. En die zijn verzet. Dat was ook nodig. Het eerste jaar hadden we toen een positief resultaat. Dat heeft zich doorgezet en ondertussen hebben we van die schuld mooi wat kunnen aflossen en hebben we hier veel gedaan.” Een van de eerste dingen die Jappie aanpakte, was de wand tussen het cafégedeelte en de grote zaal. ,,Dat was een dichte wand. Als er dan een voorstelling was in de grote zaal en mensen in de pauze een drankje wilden halen, dan moesten ze door een deur. Veel mensen bleven zitten. Dat was commercieel ook niet handig. Die wand hebben we daarom eruit gehaald en vervangen door een vouwwand.” Op de vouwwand staat een foto van het vroegere café van Nieuwehorne. Dat was later Het Witte Huis.

Podium

,,Ook hebben we een podium laten bouwen. Dat podium is vorig jaar opgeleverd. Het dorpshuis had geen volwaardig podium. Wel een verhoging, maar geen podium. Bepaalde uitvoeringen konden we niet hebben. Sipma Architecten uit Heerenveen heeft toen een plan gemaakt. We hebben het dak omhoog gebracht, waardoor we nu een volwaardig podium hebben.” Om dit te realiseren maakte het dorpshuis gebruik van een aantal subsidies. ,,We zijn echt wel trots op het podium. Nu kunnen we beginnen om daar in de winterperiode een invulling aan te geven. Dat we hier theater naartoe halen, muziek of wat dan ook maar.”

Peuters en bejaardensoos

In De Kiekenhof gebeurt van alles. Er zit een peutergroep, een fysiotherapeut behandelt mensen en Thuiszorg De Friese Wouden is aanwezig. Dat zijn zo’n beetje de vaste huurders van het dorpshuis. ,,Maar we hebben ook een kleine bibliotheek, de meitinker van de gemeente heeft hier een keer per week spreekuur, er is een bejaardensoos en de biljartvereniging huurt hier een ruimte. Dat wordt allemaal vanuit de verenigingen georganiseerd. Wij faciliteren het alleen.” Daarnaast is er de losse zaalhuur. Plaatselijk Belang Oude- Nieuwehorne huurt weleens een zaal om te vergaderen, net als de gemeente en ook de Flaeijelfeestcommissies zijn weleens in het dorpshuis te vinden.

Goed voor elkaar

,,Toen ik hier kwam, was de uitdaging voor mij om te proberen de toko op een goede manier te runnen. Dat doe je niet alleen. Je kunt je als bestuur heel wat verbeelden, maar de mensen moeten het voor je doen. Als je de mensen niet hebt, dan lukt het je ook niet. En het is gelukt. Ik vind het ook mooi om te zien dat je resultaat ziet.” Nu is Jappie’s uitdaging om ervoor te zorgen dat er een organisatie staat die goed loopt en die financieel gezond is. ,,Zodat ik weet dat ik een goede toko achterlaat als het moment daar is dat ik vertrek. Ik zeg nu niet dat ik stop. Maar ik vind dat het goed voor elkaar moet zijn en goed geregeld moet zijn. Dat iets ook niet eenmalig is, maar structureel. En als ik dan stop, dat ik weet dat ze zich ermee kunnen redden.

Samen

Waar het dorpshuis momenteel mee bezig is, is met de aanschaf van nieuwe stoelen voor in de grote zaal. ,,We hebben houten stoelen, maar je zit je een blikkont.” Wat Jappie hoopt te bereiken met het dorpshuis, is dat het van binnen netjes is en dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. ,,Het moet niet van een iemand afhankelijk zijn. De wereld draait wel door en die moet ook wel doordraaien. Als mensen je ook niet helpen, lukt het je echt niet. Ik houd er ook niet van om over ‘ik’ te praten, liever over ‘wij’. We doen het namelijk met z’n allen.”

Voor iedereen

,,Het dorpshuis is voor heel veel dingen een plek waar men samenkomt. Koningsdag wordt hier gevierd, Sinterklaas wordt hier gehouden en ook heeft er al eens een uitvaart plaatsgevonden. Als er bijzondere activiteiten zijn in het dorp, dan wordt dat hier belegd. Het dorpshuis is het middelpunt van de dorpen Oude- en Nieuwehorne. Het is een wezenlijk onderdeel van de mienskip.” Jaarlijks heeft De Kiekenhof zo’n 25.000 bezoekers. Jan en alleman komt er volgens Jappie. ,,Het mooie van Flaeijel vond ik altijd dat iedereen meedoet. Wie je bent, wat je bent; dat maakt niet uit. Het is feest voor iedereen. Dat is hier ook zo. Het maakt niet uit wie je bent, wat je bent; iedereen is hier welkom.”

Mieke van Veen