Zonneschermen naar beneden en veel drinken

HEERENVEEN - Nog ver voordat het landelijke hitteplan in werking wordt gesteld, wordt in de woonzorgcentra in Heerenveen het hitteprotocol uit de kast getrokken. Hoe gaan verzorgers en bewoners om met de aanhoudende warmte?

Medisch directeur Mieke Draijer is op bezoek bij meneer en mevrouw Meurs in Herema State, een van de woonzorgcentra van Meriant. Zaterdag 4 augustus waren de twee zestig jaar getrouwd. Een bijzonder jubileum. Maar één gespreksonderwerp komt nog voor alles aan bod: de warmte. Het zal niemand ontgaan zijn dat het al weken uitzonderlijk warm is, en vooral in woonzorgcentra is het een belangrijk thema. Ouderen zijn een kwetsbare groep die van de warmte veel last hebben.

,,We trekken ons hitteprotocol eigenlijk jaarlijks uit de kast,” vertelt Mieke Draijer. Draijer is medisch directeur van Alliade, wat inhoudt dat ze verantwoordelijk is voor de behandeling en medische zorg binnen Zorggroep Alliade, waar ook Meriant onder valt. Ook de kwaliteit en veiligheid van de zorg vallen onder haar verantwoordelijkheid, en zo het hitteprotocol. Dat protocol is al weer een hele tijd geleden van start gegaan. ,,We hebben te maken met kwetsbare mensen, dan ga je niet zitten wachten tot het echt moet.” Met elkaar zijn ze bij Meriant alert op de warmte en de te nemen maatregelen, die per bewoner weer anders kunnen zijn. Op het intranet en op de interne TV schermen verschijnen berichten om iedereen te wijzen op de risico’s van het warme weer.

Drink genoeg

De maatregelen die getroffen worden zijn van het kaliber voldoende zout, voldoende water, uit de zon blijven en warmte buiten houden. Ze lijken voor de hand liggend, maar zijn bij oudere mensen wel extra belangrijk. Draijer: ,,Ouderen drogen sneller uit. 25 procent van de oude mensen hebben al uitdrogingsverschijnselen. Bij deze warmte wordt het risico daarop nog groter. Ze drinken van zichzelf minder en hun innerlijke regulatie is wat roestig.” Ook medicijnen dragen daaraan bij. ,,Veel ouderen slikken plastabletten, dan gaat het water en zout er wel uit, maar niet automatisch weer in. Diabetespatiënten met een hoog suikergehalte moeten ook vaker naar het toilet.”

Bij Meriant zorgen ze er daarom voor dat ze in de gaten houden dat de ouderen voldoende drinken. Bovendien helpen ze bij het naar de wc gaan, want soms is moeite met het bereiken van het toilet een reden om weinig te drinken. Ook aan het personeel wordt gedacht. ,,We vragen ze natuurlijk goed op zichzelf te letten en zorgen af en toe voor iets leuks. We hebben bijvoorbeeld ijsjes.”

Nait best

Mevrouw Meurs (92) neemt nog een slokje van haar water. De warmte bevalt haar niet zo goed. ,,Op zijn Gronings zou ik zeggen: nait best.” Op haar kamer in Herema State zijn de zonneschermen naar beneden. De deur en het raam staan tegenover elkaar open. ,,Maar nu is het buiten windstil, dus het helpt niet veel.”

,,Ik vind het maar niks,” zegt ze, ,,sinds mijn beroerte word ik van alles wat ik onderneem of onderga idioot moe. Met deze warmte is dat nog erger.” Bovendien had ze deze week twee keer last van duizelingen. ,,Dat vind ik heel eng. Ik ben bang om te vallen. Als ik val, dan breek ik iets.”

Toch zul je haar niet snel horen klagen. ,,Ik heb de positiviteit van mijn oma gekregen. Ik heb veel vriendinnen gehad met allerlei verschrikkelijke ziektes, dus van alles wat ik wel kan, geniet ik enorm.” Het feest voor het zestigjarig huwelijk ging zaterdag dan ook gewoon door.