Tientallen historische motorjachten aan Herenwal in Heerenveen vanwege jubileumviering Oude Glorie

HEERENVEEN - Ongeveer veertig met vlaggen versierde historische motorjachten zijn donderdagmiddag 2 augustus te zien aan de Herenwal in Heerenveen.

De vloot is onderdeel van de Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie, die veertig jaar bestaat. Zij vertrekken op 28 juli met negen schepen vanuit Aalsmeer richting Heerenveen. Onderweg sluiten steeds meer schepen zich aan. Op vrijdag 3 augustus vertrekt de vloot om 8.15 uur richting Leeuwarden.

De tocht naar Friesland is onderdeel van het vieren van het jubileum. Dat gebeurt van 3 tot en met 5 augustus in de Prinsentuin in Leeuwarden. In totaal liggen daar dan ongeveer vijftig historische motorjachten.

Landelijke organisatie

De Oude Glorie is de landelijke behoudsorganisatie van historische en authentieke motorjachten gebouwd voor 1945, aan het begin van de gemotoriseerde pleziervaart en vertegenwoordigt ruim tweehonderdvijftig van deze schepen binnen het Varend Erfgoed van Nederland.

De meest bekende typen van historische motorjachten zijn de: salonboten, notarisbootjes, bakdekkruisers, Maaskruisers en kofferdekkruisers.

Nieuwebrug

Onder andere de werf van Langenberg in Nieuwebrug was in de periode 1930 tot 1940 een bekende bouwer van deze schepen.

Heel veel schepen binnen de vereniging zijn nog zo origineel dat zij het predikaat ‘Varend Monument’ mogen voeren. Die schepen zijn herkenbaar aan een witblauwe wimpel met de tekst ‘Varend Monument’.

Bijna alle schepen zijn in particuliere handen. Zie www.oudeglorie.nl.