Landen European Sports for All Games laten publiek op acht locaties in Heerenveen genieten van cultuursporten

HEERENVEEN - Het centrum van Heerenveen en het terrein rondom Sportstad staan dinsdag 7 augustus van 13.30 tot 17.00 uur in het teken van een BeActiveFestival. ’s Avonds is er vanaf 19.30 uur een sluitingsceremonie op de Oude Koemarkt.

Alle landen van de European Sports for All Games laten publiek dan hun cultuursport beleven, bekijken en ervaren.

Er zijn onder andere: clinics, demonstraties, toernooien, wedstrijden en instuiven. Die vinden plaats op acht locaties. Dat zijn: Sportstad Buiten (locatie 1), Sportstad Binnen Sportstad Binnen (locatie 2), Noordveld (locatie 3), Burgemeester Kuperusplein (locatie 4), Gemeenteplein (locatie 5), Geerts Willigenplein (locatie 6), Overkluizing Vleesmarkt (locatie 7) en het Amelius van Oenemapark (locatie 8).

Sportstad Buiten

Bij Sportstad Buiten zijn te zien Friesland met: kaatsen en fierljeppen. Denemarken toont: parkour. Ook te zien zijn: Duitsland (shuffleboard toernooi), Rusland (belt wrestling, mass wrestling, sambo, toxophily), Portugal (boccia), Groot-Brittannië (aangepaste vechtsporten).

Overige activiteiten: dojo’s Friesland, Japanse krijgskunsten, outdoor skillz, mobiele survivalbaan, mamanet met cachibol.

Sportstad Binnen

Japan toont bij Sportstad Binnen chanbara. Daarbij gaat het om een toernooi.

Noordveld

Op het Noordveld toont Schotland highland games. Ander landen die er actief zijn, zijn: Finland (pessapalo), Slovenië (pandolo), Ierland (fun en run. Dat is een combinatie van Gaelic football en hurling), Roemenië (turca, calusarii).

Burgemeester Kuperusplein

Op het Burgemeester Kuperusplein houdt Griekenland diverse pleinspellen voor mensen met een verstandelijke beperking zoals: mantilaki, little tails, milakia, figurines.

Hongarije toont er diverse Hongaarse krachtspellen zoals: ring throwing, waist pulling, cuman noddling, Hungarian whip.

Terwijl Italië er staat met ruzzelone (kaasrollen).

Ook De Friesland Zorgverzekeraar bus staat op het Burgemeester Kuperusplein. Het bedrijf is aanwezig met ‘sap bikes’.

Gemeenteplein

Op het Gemeenteplein zijn aanwezig Spanje en Duitsland

Spanje toont diverse Spaanse pleinspellen zoals: la billarda, el caliche, la calva, el aro guiado, pelota mano canaria, la gurría.

Ook toont Spanje de individuele spellen: la llave asturiana, lanzamiento de herradura, las tabas, la rana, el bolo leonés en el garrote aragonés.

Duitsland toont: goasslschnalzen, fingerhakeln en schuhplatteln.

Geerts Willigenplein

België staat op het Geerts Willigenplein met: krulbol, staande wip boogschieten en krachtbal.

Ook zijn er overige activiteiten. Dat zijn dodgeball en kruisboogschieten.

Overkluizing Vleesmarkt

Bij de Overkluizing op de vleesmarkt is Frankrijk aanwezig. Daar worden Frans-Baskische spellen getoond. Dat zijn: rouleurs de barrique de St. Emilion (wijnvat rollen), landais echassiers (steltlopers) en jeux de palets.

Amelius van Oenemapark

Polen toont in het Amelius van Oenemapark: pierscieniowka (Pools volleybal), grele, kapela en Polskie ringo.

Frankrijk is in het Amelius van Oenemapark aanwezig met Polynesisch kanovaren.

Sluitingsceremonie

Van 19.30 tot 21.00 uur is er vervolgens een sluitingsceremonie. Op de Koemarkt midden in het centrum van Heerenveen wordt het evenement dan afgesloten samen met alle deelnemers, vrijwilligers, betrokkenen en geïnteresseerden.

De deelnemers lopen in optocht van het Abe Lenstra Stadion naar de Oude Koemarkt. De binnenkomst van de parade is tussen 19.30 en 19.40 uur. Tot 20.00 uur is er vervolgens een sluitingsceremonie.

Daarna treedt van 20.00 tot 21.00 uur op de Oude Koemarkt de Friese coverband Once op.