‘Fuchsiahobby voelt soms als een kwelling. Maar dan wel een hele fijne’

OUDEHORNE - De Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden regio Friesland is afgelopen weekend gestart met de open tuinen. Ook komend weekend zijn weer beltsjeblomkes te zien op diverse locaties.

Zo ook wederom bij Kees Kuiper aan de Schoterlandseweg 35 in Oudehorne. Op 1650 vierkante meter zijn daar op zaterdag 28 en zondag 29 juli niet alleen 480 fuchsia’s te zien verdeeld over 350 soorten, van de ruim negenduizend fuchsiasoorten die er in totaal zijn. Ook zijn er daarnaast meer dan vijfhonderd andere planten in de tuin te zien, waaronder tropische. Ook is er een vijverpartij met dieren te zien en piramide van Oudehorne, zoals Kuiper die laatste zelf omschrijft.

De 73-jarige Kuiper werd meer dan twintig jaar geleden idolaat van fuchsia’s. Dat was in een café in Oudehorne. ,,Ik was landmeter. Tussen de middag moesten wij in het café eten. Bij een van die lunches kwam een vrouw het café binnen om een plant te brengen voor een bruiloftsviering later op de dag. Ik zei: ‘Wat een mooie plant’. Vervolgens ben ik bij een aantal fuchsiashows gaan kijken.”

Het moment dat Kuiper zelf met de hobby startte, was twee jaar later bij een van de jaarlijkse open fuchsiatuinen. ,,Ik was twintig jaar geleden bij de familie Zwanenburg in De Knipe aan het kijken. Dat was voor mij het moment om lid te worden van fuchsiavereniging. Overigens had ik daarvoor zelf al fuchsia’s in de tuin staan.”

Intensief

De hobby groeide al snel uit van een aantal planten naast het huis tot een tuin vol met fuchsia’s in allerlei soorten, maten en kleuren. ,,Ik ben vijf jaar bezig geweest om de hele tuin anderhalve meter af te graven en er nieuwe aarde in te doen. Vervolgens zet ik de planten er met pot en al op. Het bleek uiteindelijk wel beter om ze in potten te houden in plaats van in de grond te planten. De fuchsia’s zijn namelijk niet winterhard. Die soorten heb je trouwens wel. Die sterven in de winter af en komen in het voorjaar weer op.”

Het onderhouden van de fuchsia’s is voor Kuiper verworden tot dagelijks werk. Hij heeft het er graag voor over. ,,Ik zeg wel eens: ‘Het is een mooie vrouw die je wel ongestraft onder de rok mag kijken’.”

Van ’s ochtends tot ’s avonds

Dan serieus: ,,De fuchsia’s zijn een hobby. Maar ik ben er van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat mee bezig om alles netjes te houden. Daarnaast vergen de planten onderhoud. Zo ben ik tweeënhalf uur per dag bezig om water te geven. Ruim driehonderd liter water in totaal. Dat haal ik uit een sloot achter de tuin.”

Het onderhoud vindt globaal plaats van 1 april tot eind september. Daarvoor en daarna is er ruimte voor andere passies. Zoals op vakantie gaan naar de tropen. ,,Mijn vrouw Grietje, die trouwens penningmeester is van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden regio Friesland, en ik vinden wij onder andere het klimaat van de tropen heerlijk. Daarnaast mogen wij graag de zomer verlengen. Ik zeg wel eens: ‘De fuchsia’s zijn een hobby, maar het voelt bijna als een ‘kwelling’. Maar dan wel een hele fijne.”

Opslag

Als het einde van het seizoen vervolgens nadert, gaan alle potten met fuchsia’s en ook alle andere planten die buiten in een pot staan in de vorst- en vochtvrije opslag. Daarvoor worden dan stellages neergezet, waar de planten op komen te staan.

,,Het naar binnenbrengen duurt een week. De planten staan dan al op het punt om bladeren te verliezen. Dan hoef je er minder voorzichtig mee te zijn, dan wanneer je ze naar buiten brengt. Dan mag er echt niets stukgaan. Het naar buiten brengen duurt dan ook veertien dagen.”

Overigens is er voor het stekken van planten wat Kuiper eerst nog wel deed geen ruimte meer. Tegenwoordig koopt hij stekjes in. ,,Wel verkoop ik planten. Daar koop ik dan onder andere potgrond van. Ja, de hobby moet wel ergens van worden betaald.”

Vogelwacht

De fuchsiahobby is niet het enige waar Kuiper, die vijftien jaar geleden met pensioen ging, druk mee is. Zo is hij sinds drie jaar ook voorzitter van de Vogelwacht Oude- en Nieuwehorne. Daarvoor was hij al lid. ,,Ik vind alle natuur mooi. Vroeger al. Behalve steenmarters. Dat zijn ondieren.”

Kuiper: ,,Vroeger al deed ik er veel bij naast mijn werk. Zo ben ik in het korfbal trainer, (internationaal) scheidsrechter en onder andere voorzitter geweest van Lintjo, waar ik ook medeoprichter van ben. Op een gegeven moment had ik wel eens het gevoel dat ik geen zeven, maar acht dagen per week bezig was. Maar goed, ik denk dat wie altijd al veel doet, er ook nog veel naast kan doen. Dat geldt tot op de dag van vandaag ook voor mijn fuchsiahobby.”

Locaties

Naast de tuin van de familie Kuiper doen in de regio ook de familie Klijnstra aan de Krukmanslaan 36 in Oranjewoud en de familie Woudstra aan de Idzardaweg 33 in Ter Idzard mee aan de open fuchsiatuinen. Zij stellen hun tuinen open op 11 en 12 augustus.

De toegang tot de open fuchsiatuinen is gratis. De tuinen zijn te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Alle locaties staan op www.nkvf.nl onder het kopje ‘evenementen’.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)