FOTO’S | Waterpret in zomerse hitte in de regio in beeld

HEERENVEEN - Nu Nederland gebukt gaat onder zomerse hitte, wordt massaal de waterkant opgezocht.

Zo ook in de regio Heerenveen, zoals bij het Heidemeer en bij het Nannewiid. Fotograaf Max van Gelder bracht de waterpret in beeld.

Ondertussen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag het Nationaal Hitteplan van kracht laten worden. Daarmee roept het kennis- en onderzoeksinstituut op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen zoals: ouderen , chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt het niet veel kouder dan een graad of 20.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

Geadviseerd wordt om voldoende te drinken en dunne kleding te dragen die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Ook het opzoeken van de schaduw en goed insmeren met zonnebrandcrème wordt aangeraden.

Daarnaast is het volgens het RIMV verstandig om lichamelijke inspanning in de middag te beperken en de woning koel te houden door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon blijft de komende dagen hoog.

Waarschijnlijk ligt die rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen vijftien minuten kan verbranden.