Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Heerenveen op komst

HEERENVEEN/JUBBEGA - Vrouwen uit de gemeente Heerenveen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf dinsdag 31 juli weer meedoen aan het tweejaarlijkse gratis bevolkingsonderzoek borstkanker.

De onderzoekswagen staat eerst tot half augustus op de parkeerstrook naast de Expansiehal aan de Ericalaan in Jubbega. Daarna staat de wagen naast de ingang van de spoedeisende hulp van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

Het onderzoek bestaat uit een mammografie. Dat is het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. De röntgenfoto’s worden vervolgens beoordeeld door twee screeningsradiologen. Dat doen zij onafhankelijk van elkaar.

De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude.

Minder sterfgevallen

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van hen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen daarom om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het gratis bevolkingsonderzoek borstkanker.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer achthonderdvijftig vrouwen minder aan borstkanker.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen vijftig procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Zie www.bevolkingsonderzoeknoord.nl.