FOTO’S | Brullende motoren bij klassieke race Rijdend Motorsport Museum op Businesspark Friesland-West

HEERENVEEN - Het Businesspark Friesland-West in Heerenveen was zondag het toneel van een gratis toegankelijke demo van klassieke sport- en racemotoren van het Rijdend Motorsport Museum.

Het evenement werd geopend door wethouder Jaap van Veen. Op de motor van Heerenvener Gerrit Stoeten reed hij daarbij een rondje.

In totaal kwamen er ongeveer honderd motoren aan de start. Ze waren vertegenwoordigd in de klassen: 50cc, 125cc, 250cc, 500cc zijspannen en de racing sportklasse. Ook waren de Kreidler Cup rijders aanwezig en was er een speciale 50cc klassieke bromfietsen klasse. De motoren zelf konden worden bekeken in het rennerskwartier.

Het gaat er bij races van het Rijdend Motorsport Museum niet om wie de snelste is. Dat heeft te maken met veiligheidseisen van de circuits waarop wordt gereden. Wel zit er een wedstrijdelement in. Wie namelijk per klasse het meest regelmatig rijdt in de twee manches, is de winnaar.

Carrières als racer

De deelnemers hebben vrijwel zonder uitzondering een achtergrond in de motorsport. Een aantal heeft zelfs grand prix ervaring. Bijvoorbeeld Ruud Breed. Hij bouwde in de jaren zestig een indrukwekkende carrière op als motorcoureur.

Zo werd Breed Nederlands kapioen in de 250cc en heeft hij tijdens de T.T van Assen diverse malen in de top tien gereden. Hij startte in Heerenveen in de sportklasse met een bultaco 250cc tweetakt.

Heerenveens team

Dit jaar reed ook een geheel Heerenveens race-team in de sportklasse mee. Dat was het team Bike-Fit met als rijders Gerrit Stoeten en Albert Kool.

Stoeten rijdt al een aantal jaren bij het CRT (Classic racing team) en het RMM (Rijdend motor Museum). Sinds dit jaar is het een raceteam met de komst van Albert Kool.

Kool: ,,Wat mij aanspreekt is dat iedereen dezelfde passie heeft, namelijk oude motorfietsen. En hoewel het een regelmatigheidsrit betreft wordt er stevig gas gegeven, maar altijd met respect voor het materiaal en de medecoureurs. Dat maakt het tot een opwindende maar ook veilge hobby.”

(Foto’s Max van Gelder)