‘De laatste indiaan’ voortaan te zien in beeldentuin Museum Heerenveen

HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen heeft ‘de laatste indiaan’ in langdurige bruikleen gegeven aan Museum Heerenveen.

Het beeld is de laatste van de overgebleven betonnen reuzen die in 1973 door kunstenaar Jaap van der Meij (1923-1999) zijn geplaatst naast de Muntflats. Als tegenhanger van de de drie flats, destijds de hoogste van Friesland, koos hij voor een beeldengroep van Frans aluminiumbeton.

De beeldengroep bestond uit een herkenbare hoofdman in het midden, met aan weerszijden een krijger. Twee van de figuren werden vernield. Daarop besloot de gemeente de laatste indiaan preventief te verwijderen. Het beeld staat ondertussen in de beeldentuin van het museum.

Museum Heerenveen hield vorig jaar in samenwerking met vier Friese musea de tentoonstelling ‘Kunst met een opdracht’ over het werk van Jaap van der Meij.

Tentoonstelling

Voor de gelegenheid kreeg het museum toen al het laatste indianenbeeld, dat lag opgeslagen op de gemeentewerf, in bruikleen van de gemeente Heerenveen. Het beeld zou na de tentoonstelling weer terug gaan naar de werf.

Anita van Os, regisseur cultuur van de gemeente Heerenveen, spande zich vervolgens in om het beeld zichtbaar te houden. De gemeente Heerenveen besloot daarop om een langdurige bruikleenafspraak te maken met Museum Heerenveen.

De laatste indiaan is gratis te zien tijdens openingstijden van Museum Heerenveen, aan de Minckelersstraat 11.