Thialf toneel eerste Nederlands kampioenschap schaatsclubs, KNSB spreekt intentie uit voor jaarlijkse terugkeer op wedstrijdkalender

HEERENVEEN - Thialf is zaterdag 6 oktober het toneel van het eerste officieuze Nederlands kampioenschap voor clubs. Schaatsbond KNSB heeft ondertussen de intentie uitgesproken om er een jaarlijks evenement te maken.

Aanstormende schaatstalenten uit de regio, masters en amateurs strijden bij het evenement om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’.

Het NK voor clubs is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd kan volgens hem verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. ,,Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport.”

Janmaat zijn idee vond steun bij de KNSB en Thialf, dat een gaatje vrij maakte op de wedstrijdkalender. Vanuit zijn rol als trainer bij Jac Ories LottoNL-Jumbo-ploeg kon hij ook al in een vroeg stadium ook Irene Schouten en Jan Smeekens enthousiasmeren om mee te doen bij de club waar ze feitelijk nog steeds staan ingeschreven.

De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren.

De optelsom van de beste drie rijders per categorie leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.