De Uitdaging: ‘Van bloemen naar brocante’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Gerda Krikke, eigenaresse van Flower Lady dat binnenkort Alde Tiid wordt.

In 2004 begon Gerda Krikke (46) met bloemenwinkel Gerda’s Boeketterie aan het Akkersplein in Heerenveen. Ze begon in een houten kioskje van vier bij vier meter. Toen de hele situatie rondom de Lidl en het Akkersplein veranderde, verhuisde Gerda in 2013 mee naar het winkelcentrum waar de Lidl nu te vinden is. Ze veranderde de naam van haar bloemenwinkel van Gerda’s Boeketterie in Flower Lady. Haar winkel is nu zo’n zeventig vierkant meter groot. Altijd wilde ze wel haar eigen winkel omtrent bloemen gaan beginnen. Gerda volgde opleidingen in die richting en heeft ook op een vrachtwagen gereden met bloemen. Dan ging ze langs de bloemenveiling en vervolgens langs de bloemenwinkels om de bloemen weer uit te venten. Maar nu, na veertien jaar in een bloemenwinkel te hebben gewerkt, is Gerda toe aan een nieuwe uitdaging.

Sleur

,,Als je dan veertien jaar een eigen bloemzaak hebt gehad en als je dan ook mijn twee bazen en nog mijn opleidingen meerekent, zit ik al vijfentwintig jaar in het vak. En ik ben er een beetje klaar mee. Ik wil wat anders. Op een gegeven moment zit de sleur er wel in”, noemt Gerda Krikke als reden waarom ze stopt met de bloemen. ,,Het klimaat verandert ook, het wordt steeds sneller warmer. En dan zijn snijbloemen toch een kwetsbaar product. Dan moet je gaan investeren in een koelcel of airco’s, maar omdat ik toch zeg: ‘Ik wil wat anders’. Heb ik voor dat laatste gekozen.”

Alde Tiid

Dat andere wat Gerda nu gaat doen, is dat ze op 30 augustus een brocante-, curiosa- en cadeauwinkel gaat openen genaamd Alde Tiid. Flower Lady is tot en met eind juli nog open en sluit dan haar deuren. In de maand augustus wordt Flower Lady getransformeerd tot Alde Tiid. ,,De hele snijbloemen gaan er uit. Terwijl dat eigenlijk 50-60 procent van mijn verkoop is. Dat trek ik er dus nu wel uit. Dat is een risico. Ik weet bij god nog niet hoe het gaat lopen. Maar ja, als je het niet probeert, dan weet je het ook niet.” Wat blijft, zijn de groene planten. ,, De vraag naar sterke groene planten is altijd heel erg aanwezig geweest. Makkelijke sterke planten, daar gaan we ons ook op specialiseren. De exclusieve groene planten blijven.”

Olijfemmers

,,Ik heb altijd wel iets met brocante gehad. De tijd van vroeger. Ik had ook wel in die tijd willen leven. Zonder de computers, zonder de drukte, de druk die er altijd maar is en de stress. Ik had er altijd al wel wat kleine brocante spulletjes bij. En ik zag dat het best wel liep. Die spulletjes sprokkel ik zo overal van rommelmarkten.” In Alde Tiid komt brocante te staan uit onder andere Polen, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Hongarije en India. Wat Gerda uitkiest om te verkopen, doet ze naar haar eigen smaak. Wat zij leuk vindt. Ook doet ze het een beetje op gevoel. ,,En wat ik ook ga verkopen, zijn spullen die ik zelf heb gemaakt of opgeleukt. Zo ga ik lampen verkopen die ik gemaakt heb van oude olijfemmers uit Italië en lampen gemaakt van oude waterkruiken. Ik moet wel wat te doen hebben. ik moet mijn creativiteit kwijt kunnen. Ook van oud zeehout ga ik producten maken.”

Nieuw publiek

De uitdaging voor Gerda is dat ze straks van Alde Tiid kan bestaan en leven. ,,Net zoals ik altijd heb gedaan. Het is niet het financiële plaatje waarom ik overstap. Het is puur omdat ik zelf met die bloemen klaar ben.” Gerda moet straks ook een nieuw publiek aanspreken. ,,En het is niet alleen nieuwe handel. Het is ook een nieuwe naam, ik moet weer naar de Kamer van Koophandel, heb een nieuwe website nodig en nieuwe belettering. Dat zit er ook allemaal aan vast. In augustus gaan we dat allemaal regelen. Dan zijn we dicht. Als we dan weer opengaan, ben ik benieuwd naar de reacties van de mensen. Of Heerenveen er aan toe is. Aan deze handel. Dat is ook een uitdaging.” Gerda geeft Alde Tiid minstens twee jaar de tijd. Na die twee jaar gaat ze kijken of het aanslaat of niet.

Veel plezier

30 augustus begint voor Gerda een nieuw hoofdstuk. Dan gaat ze open met Alde Tiid. ,,Iedereen is dan welkom en er staat een kopje koffie met wat lekkers klaar.” Of ze de snijbloemen gaat missen, dat weet ze nog niet. ,,Dat zal ik niet eerder weten dan dat het zover is denk ik. Ik denk het eigenlijk niet. Ik hoef niet meer twee keer in de week vroeg naar de bloemenveilig en de snijbloemen had ik altijd wel zes of zeven keer door de handen voordat het verkocht werd. Ik kan straks veel beter mijn tijd indelen en als het een keer 30 graden wordt, dan maakt mij dat niet meer zoveel uit.” Met Flower Lady is Gerda december vorig jaar in het RTL 4-programma Plezier & Passie geweest. Dat zag ze als een van de hoogtepunten uit haar Flower Lady periode. ,,Ik kijk met heel veel plezier terug op die periode. Het was hard werken, maar met veel plezier. Ik heb er veel voldoening uit gehaald, maar het is nu tijd voor wat anders.

Mieke van Veen