Latinos Unidos wil graag droom waarmaken en is daarom dringend op zoek naar sponsor

HASKERDIJKEN - Vijftien leden heeft Latinos Unidos ondertussen. Ondanks dat zij al veel mensen blij hebben gemaakt met hun Latijns-Amerikaanse dans, loopt de stichting tegen haar grens aan.

Vijftien leden heeft Latinos Unidos ondertussen. Ondanks dat zij al veel mensen blij hebben gemaakt met hun Latijns-Amerikaanse dans, loopt de stichting tegen haar grens aan.

Latinos Unidos, dat begon in 2014 en sinds augustus 2017 als stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wil namelijk niet alleen graag nog meer optredens geven. Ook wil het een kinderafdeling beginnen. Er is alleen een probleem. En dat is dat er geen vaste trainingslocatie is. ,,Daarvoor is simpelweg geen geld”, vat Adrette Ocilia, voorzitter van de Stichting Showteam Latinos Unidos en in het dagelijks leven werkzaam op de MDL-afdeling in ziekenhuis Tjongerschans, het probleem kort en krachtig samen.

Het oefenen gebeurt nu niet alleen bij de leden thuis. Ook wordt als de groep groot is geoefend in dorpshuis It Deelshûs. ,,Alleen dat kost geld. Wij oefenen elke zondag. Dan loopt het al snel in de papieren. Wij dansen altijd met de kostuums aan, omdat ook dat moet worden geoefend. In een garage lukt dat niet met vijftien personen. Als het mooi weer is, dansen we buiten. Ideaal zou zijn eenvaste trainingslocatie met spiegels.”

Mede bij de kosten voor het huren van een locatie schuilt het probleem. Daarbij opgeteld moeten ook de kostuums, die al snel 150 euro per stuk kosten, zelf worden betaald. Ook is de stichting belastingplichtig. ,,Wij zijn om die reden dan ook op zoek naar een sponsor”, zegt Ocilia.

Pasteitjesverkoop

Om toch geld te genereren voor Latinos Unidos en ook om leden met een krappe portemonnee bij te staan, werd besloten om homemade Latinopasteitjes te verkopen als er een optreden wordt gegeven. Dat idee ontstond nadat er bij een feestje zelfgemaakte pasteitjes werden verkocht.

,,Dat bleek een succes. Vandaaruit hebben wij gezegd we moeten het groter aanpakken”, zegt Ocilia. Bij de verkoop van de pasteitjes komen echter ook kosten kijken. Niet alleen voor de aanschaf van de benodigde producten, maar ook vanwege de hygiënecode HACCP en een aansprakelijkheidsverzekering.

Ondertussen wil de dansclub de verkoop graag groter aanpakken. ,,Het maken van de pasteitjes is best tijdrovend. Daardoor blijft er minder tijd over om te dansen. We willen daarom graag een foodtruck hebben, zodat er niet alleen sneller en meer pasteitjes kunnen worden gemaakt. Maar ook omdat de winst dan groter kan worden.”

Kleurrijk gezelschap

Hoewel Latinos Unidos staat voor Latijns-Amerika (Latino) en verenigd (Unidos), komen de danseressen en ook dansers uit tal van niet Latijns-Amerikaanse landen. Zo komt Ocilia zelf oorspronkelijk uit Curaçao. Daarnaast zijn de leden afkomstig uit onder andere: Equador, Rwanda, Cuba, Argentinië en Nederland.

Ocilia: ,,Met zijn allen bedenken we de dansen zelf. Soms doen we dat in samenspraak met een choreograaf. Wat het dansen bij Latino Unidos zo mooi maakt, is het overbrengen van passie, verbintenis en de warmte van het latinogevoel. Daarbij gaat het om verbroedering en waarbij iedereen welkom is.”

Sponsor

Wat een sponsor kan bijdragen aan Latinos Unidos, betreft volgens Ocilia diverse zaken. ,,Dat kan zijn een financiële bijdrage, het beschikbaar stellen van een trainingsruimte of een tegemoetkoming hierin of meehelpen een foodtruck aan te schaffen voor de pasteitjesverkoop.”

Tegenover de sponsoring kan Latinos Unidos zaken stellen zoals: optredens, een vermelding op Facebook, naamsvermelding op de T-shirts van de danslub of exclusiviteit in wat voor vorm dan ook.

,,Mocht het niet lukken om een sponsor te vinden, dan gaan wij door op dezelfde voet. Ook dan passen wij net als nu de uitgaven aan de inkomsten aan. In dat geval kunnen we helaas niet doorgroeien en ook geen kinderen erbij betrekken. Voorlopig is het wat dat betreft dus afwachten voor ons.”

Meer informatie via 06-47 222 331 en via Facebook Stichting Showteam Latinos Unidos.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)