Wijk Nijehaske als eerste aan de beurt bij strijd gemeente Heerenveen tegen afvaldumpers

HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen gaat maatregelen nemen om het dumpen van illegaal afval aan te pakken.

Als eerste is de wijk Nijehaske aan de beurt. Daar is volgens de gemeente al een aantal jaren sprake van overlast voor omwonenden.

Na de zomer gaat de gemeente ook op andere plaatsen in Heerenveen aan de slag om het dumpen tegen te gaan. ,,Handhaven op dumpen van afval is lastig, omdat dit vaak ’s nachts en in het weekend gebeurt.”

Begin juli is daarom al een campagne gestart om dumpen van afval te voorkomen. De containers die aan de Bolster staan noemt de gemeente daarbij één van de meest dringende zaken om aan te pakken. De bewoners van de Bolster zijn hierover ondertussen per brief geïnformeerd.

Schoonmaken en opknappen

Aan de Bolster wordt de directe omgeving van de containers schoongemaakt en opgeknapt. Ook komt op de lantaarnpaal bij de containers verlichting met een bewegingssensor. Daarnaast zijn de heggen ingekort die rondom de containers staan.

Verder schrijft de gemeente in de brief dat wordt bekeken of het nodig is de postbus te verplaatsen. ,,Ook gaan we experimenteren met extra handhaven op onregelmatige tijden, zoals in het weekend en ’s avonds en zetten we in op communicatie.”

Omwonenden van de ondergrondse containers in Nijehaske hebben de gemeente ondertussen gevraagd de containers weg te halen. Verplaatsen van de containers noemt de gemeente geen oplossing van het probleem. Mensen die afval dumpen en worden betrapt, krijgen een boete.”

De containers zijn bedoeld voor huishoudelijk afval, oud papier en glas. ,,Er wordt echter van alles gedumpt. Dat loopt uiteen van zakken huishoudelijk afval tot afval bedoeld voor de milieustraat zoals verfresten, huishoudelijke apparaten en witgoed.

Ergernis

Dumpen van afval is volgens wethouder Jaap van Veen een van de grote ergernissen van mensen. Naast overlast zoals stank geeft het volgens hem ook een onveilig gevoel bij inwoners van de wijk. ,,Het is nu tijd om de oorzaak aan te pakken en het dumpen tegen te gaan.”

Wie getuige is van het dumpen van afval wordt gevraagd een eventueel kenteken van die persoon te noteren en contact op te nemen met de handhaver of wijkbeheerder.

Voor handhaving kan gebeld worden met Gosse de Vries (06-51 59 06 03) of met Sabina Mijderman (06-18 94 71 26). Voor wijkbeheer kan gebeld worden met Jaap Veensma via 0513-617783.